PvdD verduur­zaamt evene­men­ten­beleid


14 februari 2018

Dankzij de inzet van de Partij voor de Dieren Amsterdam op het nieuwe evenementenbeleid worden festivals in de toekomst duurzamer. Zo mogen festivals vanaf 2020 geen single-use plastics zoals plastic confetti en rietjes meer gebruiken. Ook zullen festivals allemaal moeten overstappen naar een statiegeldsysteem met herbruikbare bekers. Overgebleven bouwmaterialen worden in de toekomst naar een centraal punt gebracht waar ze opgehaald kunnen worden voor hergebruik, en in het kwetsbare Flevopark wordt het maximum bezoekersaantal van 20.000 bijgesteld naar 15.000. En als klap op de vuurpijl mag er in het broedseizoen geen vuurwerk meer worden afgestoken bij festiviteiten!

Bij omwonenden leidde het nieuwe beleid tot veel zorgen, vanwege de vele festivals die mogelijk gemaakt worden in onder andere kwetsbare natuurgebieden. De Partij voor de Dieren Amsterdam ging in gesprek met veel bewoners, organisaties en verenigingen. Raadslid Johnas van Lammeren maakte zich daarna in de verscheidene commissies en de raadsvergadering sterk om het evenementenbeleid te wijzigen ten gunste van de Amsterdammer, en natuurlijk van de parken en het milieu. Daar kwamen 22 moties uit voort.

Helaas behaalden de meeste moties geen meerderheid. Zo had de PvdD graag gezien dat de geluidsnormen werden aangescherpt en dat er een einde kwam aan de ontwikkeling van festivalterrein N1, dat bij omwonenden voor veel overlast zorgt en waar bovendien de veiligheid niet gegarandeerd is door de omliggende zware industrie. Behalve bij het terugdringen van het aantal bezoekers in het Flevopark, behaalden moties om de parken met hoge natuurwaarden te beschermen geen meerderheid. Al met al is er nog genoeg werk aan de winkel om het evenementenbeleid te vergroenen, te verduurzamen en overlast aan te pakken. De Partij voor de Dieren blijft zich hier sterk voor maken.

Een overzicht van de ingediende moties:

Milieu
Recycling hub
Geen single-use plastic
Voorkom plastic zwerfvuil

Geen voedselverspilling
Alleen hardcups

Groen en dieren in het wild beschermen
Geen harde muziek in het broedseizoen
Geen vuurwerk in het broedseizoen
Beperk aantal op- en afbouwdagen
Geen dance in Natuurnetwerk Nederland
Flevopark 15.000 bezoekers
Flevopark 25% afsluiten

Duurzaamheid
Plantaardige eiwitten

(Geluids)overlast
11 uur is laat genoeg
Geen N1
Onderzoek leefbaarheidsgevolgen en gezondheidsrisico's
Binnennorm 50 dB(A)
Gevelnorm 80 dB(C)
Gevelnorm 70 dB(A)
Meettijd 1 minuut
Onafhankelijke commissie voor N1
Meetpunten
Geen meteocorrectie

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren presenteert Plan B voor Amsterdam

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft haar verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen tijdens de campa...

Lees verder

PvdD boekt nieuwe successen in strijd tegen plastic

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft opnieuw successen geboekt in de war on plastic, oftewel de strijd tegen plastic afva...

Lees verder