PvdD boekt nieuwe successen in strijd tegen plastic


15 februari 2018

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft opnieuw successen geboekt in de war on plastic, oftewel de strijd tegen plastic afval. In de gemeenteraad werden woensdag voorstellen van de PvdD aangenomen om het gebruik van plastic als confetti en rietjes op evenementen te stoppen. Ook wil de gemeenteraad plastic uit het water filteren voor het doorstroomt naar de zee.

Raadslid Johnas van Lammeren: “De plastic soup in de oceaan is de grootste bedreiging voor het milieu, maar groeit nog elke dag met een hoeveelheid gelijk aan de lading van 3000 vuilniswagens. We moeten alles op alles zetten om plastic afval te voorkomen en in elk geval tegen te gaan dat doorstroomt naar de zee. Het is bemoedigend dat de Amsterdamse raad positief is over onze voorstellen en ik hoop dat meer steden hier een voorbeeld aan nemen.”

Tijdens de bespreking van het nieuwe evenementenbeleid stemde de gemeenteraad voor het voorstel om vanaf 2020 geen single-use plastic zoals plastic confetti, rietjes en wegwerpbekers meer te gebruiken op festivals. Dit in navolging van het Engelse koningshuis, dat eerder deze week aankondigde single-use plastic te verbannen uit de koninklijke paleizen. Ook was een grote meerderheid van de gemeenteraad voor het initiatiefvoorstel van Van Lammeren om de mogelijkheden te onderzoeken plastic uit het water filteren voordat het de zee bereikt.

De Partij voor de Dieren in Amsterdam boekt al sinds het aantreden in de gemeenteraad in 2010 successen in het tegengaan van plastic afval. Dankzij PvdD voorstellen was Amsterdam de eerste stad die zich verzette tegen gratis plastic tasjes, werd het oplaten van ballonnen tijdens evenementen verboden, worden geen nieuwe kunstgrasvelden meer aangelegd die ingestrooid worden met plastic korrels, en sloot Amsterdam zich onlangs nog aan bij de Statiegeldalliantie voor uitbreiding van statiegeld.

Plastic troep in het water bij de Willemsluis in Noord

Gerelateerd nieuws

PvdD verduurzaamt evenementenbeleid

Dankzij de inzet van de Partij voor de Dieren Amsterdam op het nieuwe evenementenbeleid worden festivals in de toekomst duurz...

Lees verder

PvdD stelt schriftelijke vragen over het importeren van afval uit het Verenigd Koninkrijk

Raadslid Johnas van Lammeren heeft schriftelijke vragen gesteld over de levering van afval uit het Verenigd Koninkrijk. Amste...

Lees verder