Autos Wibautstraat

Klimaat, energie en rechtvaardigheid

De versnelde overstap naar schone energie komt nauwelijks van de grond, terwijl klimaatverandering onbeheersbaar dreigt te worden. Alleen als wij nu onze ecologische voetafdruk verkleinen, is er voor mensen en dieren die na ons komen genoeg voedsel, schone lucht en zuiver water. De uitstoot van broeikasgassen leidt tot opwarming van de aarde en het stijgen van de zeespiegel. Ook Amsterdam moet bijdragen aan de wereldwijde afspraak om de aarde niet verder te laten opwarmen dan 1,5 graad Celsius, zodat de aarde niet onleefbaar wordt.De gemeente neemt hierin een voortrekkersrol door milieuvervuiling aan te pakken, spaarzaam om te gaan met grondstoffen en met een lokaal klimaatbeleid de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen terug te dringen. 
 

Klimaat, energie en rechtvaardigheid

Grote vervuilers aanpakken

2 concrete plannen

  1. Vervuilende bedrijven weren
  2. Lobby eruit, burger erin

Duurzame energie

Onze energie gaan we duurzaam opwekken, dichtbij huis en met respect voor mens, dier en natuur. Omdat ruimte schaars is en er al gauw conflicten ontstaan, is de opwekking van energie op bepaalde plekken ongewenst. Wij zetten vol in op fossielvrije energie uit zon en wind, daar waar het kan. Wij hanteren strikte eisen voor duurzaamheid en veiligheid om te bepalen welke vormen van energie-opwek duurzaam en veilig zijn en welke niet.

4 concrete plannen

  1. Zonne-energie
  2. Duurzame warmte
  3. Windenergie met respect voor de omgeving

  1. Verkoeling door groen

Energiebesparing

Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Energiebesparen is een goede manier om op korte termijn stappen te zetten en op lange termijn het klimaat te ontlasten. Hierbij hanteren we ambitieuze en concrete doelstellingen die samenkomen in een 'Actieplan Besparen'. 

2 concrete plannen

  1. Isoleren
  2. Bedrijven besparen

Een duurzame gemeente

De gemeente neemt het eigen heft in handen en houdt vast aan de doelstelling om klimaatneutraal te zijn in 2040. In 2030 zijn alle gemeentelijke gebouwen klimaatneutraal, natuurinclusief en fossielvrij. Om dit te bereiken komen er duidelijke tussendoelen die regelmatig worden gecontroleerd en bijgestuurd. Verantwoordelijk voor deze doelen wordt een wethouder voor Klimaat & Biodiversiteit. De invulling van de doelen gaat in samenspraak met het Amsterdamse burgerberaad.  

2 concrete plannen

  1. Duurzaam beleid
  2. Duurzaam personeel

Klimaatrechtvaardigheid

Klimaatverandering tegengaan op een manier die rechtvaardig is voor alle Amsterdammers: daar staat Partij voor de Dieren voor.  

3 concrete plannen

  1. Wijkgerichte transitiestrategie
  2. Eerlijke transitie
  3. Vervuiler betaalt