Grote sprongen dieren­welzijn Amsterdam


21 april 2016

Het welzijn van Amsterdamse dieren kan komende jaren fors verbeterd worden. Meerdere voorstellen van de Partij voor de Dieren die ten goede komen van dierenwelzijn zijn vandaag aangenomen. Dit gebeurde tijdens de behandeling van de Agenda Dieren waarin omschreven staat hoe Amsterdam met dieren in de stad om hoort te gaan. Omdat de PvdD vindt dat er toch nog belangrijke punten ontbreken in de Agenda Dieren heeft de PvdD verschillende voorstellen ingediend, waarvan een deel is aangenomen.

Dierenverkoop tuincentra
Het verkopen van dieren in tuincentra is de PvdD een doorn in het oog. Door het plaatsen van dieren tussen tuinartikelen worden impulsaankopen gestimuleerd. Dankzij een aangenomen voorstel zal de gemeente het gesprek aangaan met Amsterdamse tuincentra die nog dieren verkopen. Wat de Partij voor de Dieren betreft komt hier zo snel mogelijk een einde aan. Gelukkig is de gemeenteraad het hier mee eens.

Schuilstallen
Veel mensen die bijvoorbeeld geiten of paarden houden lopen tegen starre regelgeving aan als zij een schuilgelegenheid willen neerzetten. Dankzij het aannemen van een amendement van de Partij voor de Dieren gaat Amsterdam zich nu coöperatief opstellen bij het verlenen van vergunningen voor schuilgelegenheden.

Puppies en kittens
Er worden nog in enkele dierenwinkels in Nederland, waaronder twee in Amsterdam, puppies en kittens verkocht vanuit dierenwinkels. Dit is slecht voor het welzijn van de dieren, er vindt namelijk geen socialisatie plaats, dieren komen niet buiten en verblijven in kleine saaie hokken. Amsterdam zal zich inzetten voor een verbod op het verkopen van puppies en kittens in dierenwinkels.

Cirkel van geweld
Dankzij een PvdD-voorstel zal er meer aandacht komen voor de cirkel van geweld. In de helft van de gevallen van huiselijk geweld is er ook sprake van dierenmishandeling. De relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling komt op de websites van Veilig Thuis en de gemeente Amsterdam om zo bewustzijn te vergroten.

Chipplicht voor katten
De gemeente zal samen met andere gemeenten bij de Rijksoverheid aandringen op een chipplicht voor katten. Op dit moment is er wel een chipplicht voor honden, maar nog niet voor katten. Hierdoor is het lastig om verdwaalde katten weer succesvol met hun eigenaar te herenigen.

Circussen zonder dieren
Circussen met wilde dieren zijn sinds september 2015 verboden. En ook voor paarden en kamelen vormen circussen geen geschikte leefomgeving. De gemeente Amsterdam gaat nu onderzoek doen naar het instellen van een voorkeursbeleid voor circussen zonder dieren.

PvdD blijft zich inzetten
Ondanks deze successen blijven er belangrijke punten die ontbreken in de dierenwelzijnsnota van de gemeente. De gemeente houdt zich op sommige punten alleen aan de nationale regels. Een gedragscode voor dieren voor media en kunst mist in het stuk, net als welzijnseisen voor koetspaarden en plannen voor een Amsterdamse dierenpolitie. Daarnaast had de Partij voor de Dieren graag gezien dat er een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften zou komen. De voorstellen die de PvdD hierover heeft ingediend zijn door de gemeenteraad verworpen. De Partij voor de Dieren Amsterdam blijft zich sterk maken voor dierenwelzijnsverbeteringen!

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Amsterdam stemt in met Ja-Ja stickers

Het bezorgen van ongevraagde reclame behoort in Amsterdam vanaf volgend jaar tot de verleden tijd. Een voorstel van de Partij...

Lees verder

Gemeenteraad: Amsterdam moet met Artis aan tafel over dierenwelzijn

De gemeente Amsterdam wil afspraken maken met Artis. Dankzij de partijen GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 zullen er e...

Lees verder