Gemeen­teraad: Amsterdam moet met Artis aan tafel over dieren­welzijn


21 april 2016

De gemeente Amsterdam wil afspraken maken met Artis. Dankzij de partijen GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 zullen er eindelijk duidelijke afspraken komen over verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid, monumentaal erfgoed en natuureducatie. Artis krijgt jaarlijks een subsidie van enkele miljoenen euro's van de gemeente.

PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren vindt het van groot belang dat er zaken worden vastgelegd over dierenwelzijnsverbeteringen. “Al jaren willen wij dat er dierenwelzijnseisen gekoppeld worden aan de miljoenen subsidie die Artis krijgt. Want Artis houdt 900 diersoorten op een klein oppervlak midden in de stad. Dit is niet goed voor het dierenwelzijn en laat bezoekers ook niet zien hoe dieren in de natuur leven. Toewerken naar een minder aantal diersoorten is dan ook een goede stap.”

Artis krijgt jaarlijks een miljoenenhoge subsidie van de gemeente Amsterdam. In 2016 bedraagt dit €4.653.700. Vanwege deze subsidierelatie vindt nu een meerderheid van de gemeenteraad het logisch om meer gezamenlijke voorwaarden en doelstellingen op te stellen.

GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens: “Artis werkt hard aan verbeteringen van het dierenwelzijn, en dat is goed. Maar er zijn nu geen duidelijke afspraken over wat de gemeente van Artis verwacht. Deze motie vraagt daarom. Dat biedt zekerheid en duidelijkheid aan gemeente en Artis, en zorgt dat Artis blijvend kan investeren in dierenwelzijn.”

Naast verbeteringen voor dieren, moeten er ook stappen gezet worden op het gebied van duurzaamheid, monumentaal erfgoed en natuureducatie.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Grote sprongen dierenwelzijn Amsterdam

Het welzijn van Amsterdamse dieren kan komende jaren fors verbeterd worden. Meerdere voorstellen van de Partij voor de Dieren...

Lees verder

Dieren achter het raam

Terwijl het eigenlijk al bijna twee jaar niet meer mag, zien we nog steeds dat er dieren achter winkelramen worden neergezet....

Lees verder