Amsterdam zet weer stappen in de plant­aardige richting


Meerdere aange­nomen voor­stellen van de Partij voor de Dieren bevor­deren de eiwit­tran­sitie

19 januari 2024

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2023 werd de Uitvoeringsagenda Voedselstrategie besproken. De centrale vraag van de voedselstrategie: hoe voeden we de stad klimaatneutraal en circulair? Van de Partij voor de Dieren werden er meerdere voorstellen aangenomen, waardoor de gemeente het aanbod van plantaardige opties actief zal gaan stimuleren in onder andere horecagelegenheden, supermarkten, ziekenhuizen, treinstations en op evenementen. Met de aanneming van onze diverse voorstellen zijn weer concrete stappen gezet naar een plantaardige(re) stad!

Amsterdam als plantaardige hoofdstad

De nieuwe voedselstrategie is een stap in de goede richting. “Een gezond, eerlijk en duurzaam geproduceerd voedselsysteem in Amsterdam, met daarbij ook behoorlijk aandacht voor de Amsterdammer met de smalle beurs – de Partij voor de Dieren wordt er blij van,” zei raadslid Judith Krom. “Tegelijkertijd missen wij concreetheid in de plannen, en een gevoel van urgentie en noodzaak.” Daarom diende Judith meerdere voorstellen in om de eiwittransitie aan te jagen.

Zo diende Judith het voorstel “Amsterdam - plantaardige hoofdstad” in. Hierin wordt de gemeente gevraagd om afspraken te maken met publieke instellingen om meer plantaardig eten aan te bieden. Dit zodat er bijvoorbeeld in ziekenhuizen, scholen en musea volwaardige plantaardige maaltijden aangeboden zullen worden. Het voorstel was een succes.

Plantaardige keuze makkelijker en toegankelijker

Ook pleitte Judith succesvol voor het opzetten van samenwerkingsacties met supermarkten en horecagelegenheden in de stad om het aanbod van plantaardige, gezonde en lokale opties te vergroten. Een aantal concrete voorbeelden: het aanmoedigen van de NS om meer plantaardige en gezonde opties aan te bieden op treinstations, het introduceren van Vegan Fridays binnen de horeca, en het organiseren van inspiratiesessies met koks uit verschillende eetculturen.

Daarnaast zal de gemeente Amsterdam ook het gesprek met de evenementenbranche aangaan over het plantaardig(er) inrichten van het voedselaanbod op evenementen. Zo wordt aan organisatoren gevraagd of zij altijd volwaardige plantaardige opties aan kunnen bieden, en of zij zich kunnen houden aan het 60% plantaardig-streven van de gemeente. Het liefst zag Judith dit streven verhoogd worden tot 90% - voor de Partij voor de Dieren kan de plantaardige transitie immers niet snel genoeg gaan. Helaas ging de raad (nog) niet mee met het ambitieuze plan voor 90% plantaardig.

Lobby voor plantaardig voedselbeleid

De gemeente zal zich ook actief in gaan zetten voor de eiwittransitie door middel van lobbywerk en samenwerking. Hierbij neemt de gemeente het voortouw in het organiseren van beleid voor lokaal geproduceerd plantaardig voedsel. Daarnaast zullen grote organisaties, zoals banken, aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid om bestaande bedrijven te ondersteunen bij de overgang naar plantaardige bedrijfsvoering. Tot slot zal er ook bij het Rijk gelobbyd gaan worden voor de invoering van een 'True Price System'. Kortom: mooie, concrete stappen richting een plantaardige hoofdstad!


Bekijk hier alle moties van Judith:


Lees hier ook het artikel dat De Telegraaf over ons "vegan offensief" schreef:

Gerelateerd nieuws

Eis ook een gifvrije toekomst!

Op Nationale Tulpendag, 20 januari, overhandigden verschillende organisaties en partijen een manifest aan de tulpensector. He...

Lees verder

Veelbelovend recyclebedrijf Umincorp failliet verklaard

Het bedrijf Umincorp maakt nieuwe plastics uit plastic dat door de Amsterdammer is weggegooid. Een mooi voorbeeld van een cir...

Lees verder