Motie inzake neem initi­atief voor samen­werking horeca en super­markten


20 december 2023

De Raad,

Gehoord de discussie over de actualisatie voedselstrategie - hoe voeden we de stad klimaatneutraal en circulair

Constaterende dat:

  • In het coalitieakkoord 2022-2026 het streven is opgenomen van een CO2-reductie van 60% in 2030;
  • Circa 10% van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland afkomstig is uit de vee-industrie; [1]
  • In Nederland dagelijks 1,7 miljoen dieren geslacht worden; [2]
  • De vee-industrie 48% van de grond in Nederland in beslag neemt; [3]
  • Een meer plantaardig voedingspatroon de gezondheid van mensen verbetert en de kans op ziektes verkleint; [4]

Overwegende dat:

  • Een plantaardige transitie veel voordelen biedt, onder andere op het gebied van dierenwelzijn, klimaat, ruimtelijke ordening en gezondheid
  • Van de genoemde acties in de uitvoeringsagenda 2023-2026 slechts één betrekking heeft op de horeca;
  • Er nog geen acties zijn om ook de horeca en supermarkten te stimuleren tot het maken van plantaardige keuzes;

Verzoekt het college van burgemeester en wethouders

  • Het initiatief te nemen voor samenwerkingsacties met horecagelegenheden en supermarkten in de stad om het aanbod van gezond, lokaal en plantaardige opties te vergroten en voor positieve promotie te zorgen, daarbij kan gekeken worden naar:
    • Een samenwerkingsverband met horeca op te zetten waarin hotels, restaurants
      en cafés zich committeren aan een Vegan Friday;
    • Het gesprek te faciliteren met koplopers binnen de branche;
    • Binnen het samenwerkingsverband ‘Koplopers Circulaire Hotels’, waarin momenteel het verduurzamen van de ontbijt- en restaurantcatering centraal staat, te
      streven naar meer volwaardige plantaardige maaltijdopties in het aanbod;
    • Bij de NS de wens neer te leggen om in het assortiment van eetgelegenheden op
      de Amsterdamse treinstations en de perrons (zoals de Kiosks) meer plantaardige,
      gezondere opties te vinden en verkennen hoe hierin kan worden samengewerkt.
    • Inspiratiesessies plantaardig koken organiseren voor koks van Amsterdamse restaurants, hiervoor samenwerken met koks van Amsterdamse restaurants uit culturen die traditioneel veel plantaardige maaltijden serveren;
    • Periodiek een platformbijeenkomst organiseren voor wetenschappers, producenten van plantaardige producten, vegan horeca, vegan detailhandel en veganistische organisaties, met als doel samenwerking en kennisdeling te versterken, en
      kansen en mogelijkheden te verkennen;
  • Dit plan onderdeel te maken van de uitvoeringsagenda voedselstrategie 2023-2026, waarmee de beoogde uitwerking van dit initiatief uiterlijk begin 2026 is;
  • De raad bij de monitor voedselstrategie te informeren over de voortgang.

Indiener(s),
J.M. Krom

[1] https://www.wur.nl/nl/onderzoe...(CO2
[2] Gemeente Amsterdam (2023). Uitvoeringsagenda Voedselstrategie 2023-2026: Hoe voeden we de stad klimaatneutraal en circulair?
[3] https://nieuwscheckers.nl/vee-...
[4] https://nos.nl/artikel/2501443...


Status

Aangenomen

Voor

overigepartijen

Tegen

VVD, JA21, DENK, CDA, FvD

Lees onze andere moties

Motie inzake Amsterdamse markten plantaardiger

Lees verder

Motie inzake convenant ’Amsterdam - plantaardige hoofdstad’

Lees verder

    Word actief Doneer