Kolen uit de Amster­damse haven voor 2030 en een boycot op Colom­bi­aanse bloed­kolen


12 oktober 2023

Amsterdam gaat alles-op-alles zetten om versneld de op- en overslag van kolen in de haven te beïndigen. Een voorstel van de Partij voor de Dieren hiertoe is aangenomen in de Amsterdamse Gemeenteraad. Ook heeft de Partij voor de Dieren met succes aandacht gevraagd voor bloedkolen uit Colombia. De op- en overslag wordt zo snel als mogelijk gestopt en verdreven bewoners worden gecompenseerd als het aan Amsterdam ligt.

Voor 2030 stoppen met kolen in de haven

In 2017 stelden de gemeente Amsterdam en het Amsterdamse havenbedrijf zichzelf tot doel om in 2030 geen steenkool meer over te slaan in de Amsterdamse haven. Zo valt te lezen in het Strategisch Plan 2017-2021 van de Port of Amsterdam. De Partij voor de Dieren wil nu echter een stapje verder gaan. De urgentie om te stoppen met fossiele brandstoffen is alleen maar toegenomen nu de gevolgen van klimaatverandering steeds desastreuzer worden. Fractievoorzitter Anke Bakker: "We zijn nu ruim zes jaar verder en de Partij voor de Dieren wil graag dat de Haven opnieuw kijkt of dit niet versneld kan worden". De Partij voor de Dieren diende hiertoe een voorstel in dat is aangenomen, met steun van een meerderheid van de gemeenteraad. Eind 2023 komt het college met een nieuw tijdpad voor de uitfasering van steenkool uit de haven.

Colombiaanse bloedkolen

Daarnaast heeft onze partij aandacht gevraagd voor Colombiaanse bloedkolen. Anke Bakker: "Mensen zijn tot veel gruwelijks in staat voor geld. Een extreem geval is toch wel de mijnbouw voor kolen in Colombia." Tussen 1996 en 2006 hebben het Amerikaanse Drummond en het Zwitserse Glencore/Prodeco mijnen gebouwd in de Colombiaanse regio Cesar. Deze mijnbouwbedrijven betaalden de extreemrechtse paramilitaire groep AUC als veiligheidsdienst, die tussen 1996 en 2006 naar schatting zo’n 60.000 bewoners van hun land heeft verdreven en drieduizend executies in Cesar heeft uitgevoerd.

“Mensen zijn tot veel gruwelijks in staat voor geld. Een extreem geval is toch wel de mijnbouw voor kolen in Colombia."

Uit onderzoek van SOMO blijkt dat Nederland sinds 2009 meer dan honderd miljoen ton kolen importeerde uit de Colombiaanse bloedkolenmijnen. Daarmee is Nederland één van de grootste afnemers. Ondanks een aangenomen motie van de Amsterdamse gemeenteraad uit 2016 waarin de Haven wordt verzocht om invulling te geven aan OESO- en UN-richtlijnen is de import van bloedkolen met 350 procent gestegen sinds de oorlog in Oekraïne en de boycot op Russische kolen. Dit vind de Partij voor de Dieren onverteerbaar. "Spullen importeren van bedrijven die zulke gruweldaden op hun geweten hebben, dat kan ik niet verdedigen. En ik vind ook dat we daartegen moeten pleiten”, aldus Anke Bakker. Daarom diende de Partij voor de Dieren twee moties in. Eén om zo snel als mogelijk te stoppen met de op- en overslag van bloedkolen in de Amsterdamse haven. Een ander om de bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen in Colombia op te roepen om de verdreven bewoners passend te compenseren. Beide moties zijn aangenomen!


“Spullen importeren van bedrijven die zulke gruweldaden op hun geweten hebben, dat kan ik niet verdedigen. En ik vind ook dat we daartegen moeten pleiten.”

Bekijk hier de bijdrage van Anke over de bloedkolen tijdens de afgelopen raadsvergadering.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Succes: bezwaar tegen natuurvergunning Schiphol

Amsterdam gaat een bezwaar aantekenen tegen de onlangs aan de Schiphol Group verleende natuurvergunning. Daartoe had de Parti...

Lees verder

Tweehonderdduizend giftige tulpen en tienduizenden toeristen op het Museumplein?

Sinds 2012 wordt er jaarlijks een Nationale Tulpendag gehouden in Amsterdam – eerst op de Dam, nu op het Museumplein. Tijdens...

Lees verder