Twee­hon­derd­duizend giftige tulpen en tien­dui­zenden toeristen op het Muse­um­plein?


De Partij voor de Dieren zet vraag­tekens bij Nationale Tulpendag

1 november 2023

Sinds 2012 wordt er jaarlijks een Nationale Tulpendag gehouden in Amsterdam – eerst op de Dam, nu op het Museumplein. Tijdens deze dag staan er 200.000 tulpen op het plein die gratis geplukt mogen worden. De afgelopen editie mocht op 18.000 bezoekers – vooral toeristen – rekenen. Naast dat de stad al druk genoeg is, worden er bij het telen van deze tulpen pesticiden gebruikt. Deze zijn bewezen schadelijk voor de gezondheid, het milieu en de biodiversiteit. De Partij voor de Dieren ziet om deze redenen liever dat dit evenement niet doorgaat.

Reclamestunt van vervuilende industrie

Op 20 januari zal Tulpen Promotie Nederland (TPN) wederom hun branche promoten door hun snijbloemen groots in het zonnetje te zetten op het Museumplein in Amsterdam. Deze dag kunnen er 200.000 tulpen gratis geplukt worden door de vele duizenden bezoekers, waaronder voornamelijk toeristen. Deze commerciële reclameactie is erop gericht om wereldwijd de tulp te promoten. Het houden van de Nationale Tulpendag in Amsterdam is een slimme truc om jaarlijks publiciteit mee te krijgen en consumenten te verleiden om de maanden daarna weer ged uit te geven aan snijbloemen. “We geven hiermee ruimte aan de reclamestunt van een vervuilende industrie,” zei fractievoorzitter Anke Bakker hierover tegen Het Parool.

Gezondheidsrisico’s

Bovendien laat de organisatie achterwege dat de tulpenteelt in Nederland verantwoordelijk is voor grootschalige milieuvervuiling door gifgebruik. De gifstoffen hebben een schadelijk effect op insecten, de biodiversiteit en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor mensen. Blootstelling aan landbouwgif wordt onder meer in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en kanker. Pesticiden zijn er medeverantwoordelijk voor dat steeds meer mensen, ook twintigers en dertigers, Parkinson krijgen. Boeren, tuinders en omwonenden van landbouwpercelen hebben een hoger risico op Parkinson. Van volwassenen en kinderen die in de omgeving van bollenvelden wonen, blijkt dat er gifresten te vinden zijn in de urine en de haren en dat er resten blijken te zitten op de deurmat en in het huisstof.

Gif- en aardgasgebruik

De pesticiden die worden gebruikt bij de tulpenteelt, zijn bovendien zeer schadelijk voor het milieu. Zo wordt er voor de sierteelt in kassen ongeveer een miljard kuub aardgas gebruikt. Dit omdat men het hele jaar door tulpen wil, ook tijdens hartje winter. Ook worden er tulpen geïmporteerd, bijvoorbeeld uit Kenia. Tweede Kamerlid Eva Akerboom: “We zitten in klimaat- en natuurcrises die gierend uit de hand lopen. Dat vraagt om keuzes. Moeten we nog wel dé bollenexporteur willen zijn, en jaarrond bossen bloemen op tafel willen? Of kiezen we voor een gezonde planeet en een gezellig plantje op tafel, en af en toe een biologisch bosje in het daadwerkelijke bloemenseizoen?”

Schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren

Onze fractie vindt het niet te verdedigen dat de gemeente een podium geeft aan zo’n vervuilende industrie als de tulpenteelt zodat zij bewoners en bezoekers misleidend kunnen beïnvloeden, terwijl Amsterdam staat voor een groene, gezonde stad. Anke stelde daarom schriftelijke vragen over de giftige tulpen op het Museumplein. Hierin bevroeg ze het college of zij onderschrijven dat de tulpenteelt een zeer vervuilende industrie is, en of zij bereid zijn het evenement tegen te houden.

Je kunt alle schriftelijke vragen hier lezen.

Media-aandacht

Gerelateerd nieuws

Kolen uit de Amsterdamse haven voor 2030 en een boycot op Colombiaanse bloedkolen

Amsterdam gaat alles-op-alles zetten om versneld de op- en overslag van kolen in de haven te beïndigen. Een voorstel van de P...

Lees verder

Subsidies voor campagneactiviteiten rondom Referendum Hoofdgroenstructuur

Wil jij iets organiseren om je/jullie standpunt over het referendum Hoofdgroenstructuur naar voren te brengen? De gemeente he...

Lees verder