Amsterdam sjoemelt met groen voor Haven-Stad


26 juni 2024

Onlangs sprak de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad over de realisatie van groen in deelgebied Sloterdijk Zuid I van toekomstig stadsgebied Haven-Stad. De Partij voor de Dieren constateert dat het college sjoemelt met het groen dat beschikbaar moet zijn voor de aanstaande inwoners van Sloterdijk Zuid I door reeds bestaand groen in Westerpark mee te tellen voor de realisatie van de groennorm van het gebied. Raadslid Marc Emmerik diende meerdere voorstellen in om het sjoemelen met groen een halt toe te roepen, nu en in de toekomst. Helaas gingen andere partijen hier niet in mee: een complete stad bouwen is schijnbaar ondergeschikt aan het halen van de streefcijfers voor woningbouw.

In de komende 20 á 30 jaar zal er in Amsterdam een nieuw stadsgebied verrijzen dat ruimte moet bieden aan circa 70.000 inwoners: Haven-Stad. Dit stadsgebied zal komen te bestaan uit 12 deelgebieden, waarvan Sloterdijk Zuid I er één is. In dit deelgebied zullen alleen al circa 4.700 woningen verrijzen. Als één van de eerste gebieden die ontwikkeld wordt, sprak de gemeenteraad onlangs over het ontwerp van de openbare ruimte van Sloterdijk Zuid I. In het gebied zal ruimte gemaakt worden voor een centraal plein, het zogenaamde Contactplein, en er wordt aan de noordgrens van het Westerpark een nieuw park aangelegd door de Contactweg-Sloterdijkerweg op te heffen, het Dijkpark. Deze ontwikkelingen juicht onze fractie van harte toe. Echter zien we, zoals zo vaak bij gebiedsontwikkelingen, dat de gemeente zich niet houdt aan de eigen afspraken over de groennorm voor dit gebied.

Volgens de groennorm moet er in Sloterdijk Zuid I 22m2 groen beschikbaar zijn per woning, waarvan 16m2 zogeheten gebruiksgroen en 6m2 ecologisch groen. Gezien de bovengenoemde bouwopgave in het gebied betekent dit dat er 103.100 m2 groen zou moeten worden toegevoegd om te voldoen aan de groennorm. Hier wordt in dit gebied geenzins aan voldaan: Sloterdijk Zuid I krijgt maar 66.100 m2 groen volgens de huidige plannen. Daarom kiest de gemeente ervoor om de overige 36.900 m2 buiten het gebied te compenseren.

Na nader onderzoek blijkt dat de locaties die gekozen zijn om het restant van de groennorm van Sloterdijk Zuid I te compenseren reeds bestaande groengebieden zijn in het noordelijke gedeelte van het Westerpark!
Deze gebieden worden 'verbeterd' en 'opnieuw ingericht' zodat ze meegeteld kunnen worden voor de groennorm van Sloterdijk Zuid I. Dit is simpelweg niet in overeenstemming met de afspraken die gemaakt zijn rondom de groennorm.

“In plaats van nieuw groen toe te voegen, bij de bouw van een nieuwe woonwijk, voegt dit College vooral heel veel extra mensen toe aan het bestaande groen van het Westerpark dat nu al één van de drukste parken van de stad is!"

Het wordt bovendien nog erger. In 2020 is er een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die het college verzocht om "het bestaande Westerpark buiten de berekening van de groennorm voor Haven-Stad te houden". Aan deze motie wordt geen uitvoering gegeven door het huidige college van burgemeester en wethouders. Een zeer kwalijke zaak. Bovendien blijkt de stadsdeelcommissie West het eens te zijn met de Partij voor de Dieren wat betreft deze motie. Ook zij komen tot de conclusie dat: "alle terreinen van Westerpark buiten de groennorm gehouden moeten worden – of ze nu openbaar zijn of niet".

De motie roept op om “het bestaande Westerpark buiten de berekening van de groennorm voor Haven-Stad te houden” en werd met algemene stemmen aangenomen. Hoe kan het college deze motie niet uitvoeren?"

Volgens de Partij voor de Dieren schept dit een precedent. We vragen ons af, hoevaak gaan we dit zien? Hoe vaak gaan we zien dat er sjoemelgroen gebruikt wordt om de groennorm te halen in ontwikkelgebieden? Gaan we op termijn ook volkstuinparken en begraafplaatsen 'openbaar' maken om ze mee te kunnen tellen voor de groennorm? We vrezen voor wat er komen gaat.

Daarom diende de Partij voor de Dieren verschillende voorstellen in. Zo zouden we graag zien dat de groennorm van Sloterdijk Zuid I alsnog gerealiseerd wordt zonder gebruik te maken van sjoemelgroen, in toekomstige ontwikkelgebieden er niet weer op deze manier gewerkt wordt om de groennorm te halen, er een toekomstplan voor het groen van Haven-Stad komt -gezien dit vooralsnog nog te onduidelijk is-, en dat wordt uitgesloten dat de volkstuinparken van het Westerpark in de toekomst gebruikt worden om groennormen in Haven-Stad te halen. Helaas konden deze voorstellen niet op steun rekenen van de gemeenteraad. Enkel de laatste motie is aangenomen. Hiermee zijn de volkstuinparken van het Westerpark de komende jaren beschermd en krijgen bewoners van Haven-Stad in de toekomst meer eigen groen. Onze strijd voor een groen en leefbaar Haven-Stad blijft echter onverminderd doorgaan.

Gerelateerd nieuws

De vervuiler betaalt: óók voor het riool

Goed nieuws: er komt een onderzoek hoe de rioolheffing voor grootgebruikers van het riool progressiever kan worden gemaakt. O...

Lees verder

Amsterdam benadrukt standpunt tegen dierproeven: verdere stappen richting een proefdiervrije stad

In Amsterdam zijn er vandaag de dag nog 9 instellingen te vinden waar dieren worden misbruikt als proefdier. Naar schatting g...

Lees verder