Amsterdam benadrukt standpunt tegen dier­proeven: verdere stappen richting een proef­dier­vrije stad


27 juni 2024

In Amsterdam zijn er vandaag de dag nog 9 instellingen te vinden waar dieren worden misbruikt als proefdier. Naar schatting gaat het jaarlijks om 75.673 dieren die onderworpen worden aan verschrikkelijk pijnlijke, beangstigende en onterende tests. Dit terwijl dierproeven vaak niet eens nut hebben: ze leiden in de meeste gevallen niet tot een succesvolle behandeling van zieke mensen. Bovendien zijn er tegenwoordig heel veel proefdiervrije innovaties beschikbaar. Daarom roept de Partij voor de Dieren op om dierproeven versneld een halt toe te roepen.

Volgens de Wet Dieren mogen dieren geen angst, pijn, verwondingen of beperkingen in hun natuurlijke gedrag ervaren, voor zover redelijkerwijs mogelijk. Amsterdam streeft er als stad daarnaast naar om een diervriendelijk te zijn. Hier moeten dieren een natuurlijk en gezond leven leiden – vrij van onnodig lijden en stress. Desondanks zijn er in onze stad nog negen instellingen waar naar schatting jaarlijks 75.673 dieren worden misbruikt als proefdier. Dit rijmt niet met elkaar.

De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente een leidende rol in moet nemen in het stoppen van proeven op dieren. Helaas is het stadsbestuur niet direct in staat om deze praktijken te stoppen, maar er zijn zeker mogelijkheden om bij te dragen aan de versnelling van het afschalen van dierproeven en aan een verbetering van de huidige situatie. Daarom kwam Judith met een motie die tot actie oproept.

Dit voorstel pleit ervoor dat instanties die nog proefdieren gebruiken, actief gewezen worden op de mogelijke proefdiervrije innovaties en de ambitie van Amsterdam om een proefdiervrije stad te worden. Daarnaast moet onderzocht worden hoe de transitie naar proefdiervrij versneld kan worden. Een voorstel hiertoe werd onlangs aangenomen door de gemeenteraad. Judith: “als gemeente moeten we kijken wat we kunnen doen om het langdurig en consistent mishandelen van deze dieren tegen te gaan.”

De motie werd aangenomen. Partijen die nu nog dieren misbruiken als proefdier, zullen actief gewezen gaan worden op de transitie naar proefdiervrije innovaties. Hiermee zet Amsterdam een belangrijke stap in de richting van een toekomst waarin dierenleed tot het verleden behoort. De gemeente neemt een standpunt in en geeft daarmee een sterk signaal af: Amsterdam wil een stad zijn waar dieren in vrijheid en zonder angst kunnen leven.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

De Partij voor de Dieren verontwaardigd om korte reactie stadsbestuur op ARTIS-voorstel: “de dieren verdienen meer dan dit.”

In hartje Amsterdam leven honderden diersoorten samen op 15,1 hectare grond. Hun dagen slijten zij in kleine, kunstmatige ver...

Lees verder

Rattenschieter een halt toegeroepen

In een bizarre uitzending van AT5 "De Straten van Amsterdam" wordt een bezoekje gebracht aan Stichting de Mussen Toevlucht in...

Lees verder