Amster­damse gemeen­teraad verbiedt weerhaken


12 december 2017

Er komt een verbod op het gebruiken van weerhaken en meervoudige haken bij hengelen in Amsterdamse wateren. Tijdens het debat over het verlengen van het pachtcontract voor de Amsterdamse Hengelsportvereniging, werd hierover een voorstel van Partij voor de Dieren raadslid Johnas van Lammeren aangenomen.

Wat de Partij voor de Dieren betreft is het aan de haak slaan van een vis per definitie dieronvriendelijk en zou het voor de lol hengelen naar vissen zo snel mogelijk verboden moeten worden. Maar met het aannemen van de motie tegen weerhaken en meervoudige haken wordt wel een zeer dieronvriendelijke praktijk aangepakt: dit soort haken hebben grote kans om vast te blijven zitten in de gevangen vis en vergroten daarmee de kans op (dodelijke) verwondingen. Vaak kan de haak niet uit de vis gehaald worden, en wordt de vis met haak en al teruggegooid in het water.

Helaas werden zeven andere voorstellen van de Partij voor de Dieren verworpen. Moties zoals het levenslang intrekken van de visvergunning na een overtreding, onafhankelijke controle, onderwaterjacht-evenementen voorkomen en het niet aanwijzen van nieuwe wateren voor de onderwaterjacht kregen geen steun van de gemeenteraad. In 2014 diende de Partij voor de Dieren een initiatiefvoorstel in om Amsterdam de eerste visvriendelijke stad van Nederland te maken en hengelen zoveel mogelijk te verbieden. Helaas is de stad hier nog niet klaar voor, maar de Partij voor de Dieren blijft zich sterk maken tegen dit vermaak ten koste van dieren.

Bekijk alle ingediende moties hier.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Bekendmakingen op locatie tegen onverwachte veranderingen

Vergunningaanvragen voor plannen in de ruimte moeten voortaan ook op de locatie zelf worden aangekondigd. De Amsterdamse Part...

Lees verder

Amsterdams verbod op consumentenvuurwerk in zicht

Amsterdam krijgt meer vuurwerkvrije zones om zo de overlast en risico’s van vuurwerk verder te beperken. De gemeenteraad heef...

Lees verder