Amsterdams verbod op consu­men­ten­vuurwerk in zicht


21 december 2017

Amsterdam krijgt meer vuurwerkvrije zones om zo de overlast en risico’s van vuurwerk verder te beperken. De gemeenteraad heeft vandaag een voorstel van de PvdD aangenomen waarin gewezen wordt op de jaarlijkse problemen die door consumentenvuurwerk ontstaan. Er komt een professionele show met milieuvriendelijker vuurwerk en het aantal vuurwerkvrije zones in Amsterdam wordt uitgebreid.

Consumentenvuurwerk zorgt elke jaarwisseling voor veel letsel, schade en overlast. De helft van de vuurwerkslachtoffers is gewond geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken. Ook de lucht raakt extreem vervuild als particulieren met eigen knallers de straat op gaan. Redenen genoeg voor Johnas van Lammeren van de Amsterdamse Partij voor de Dieren om de vuurwerkoverlast aan te pakken. Van Lammeren: “Wat wij voorstellen is dat er in Amsterdam zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones komen, net zoals nu geldt rondom dierverblijven. Bij het aanwijzen van deze zones kan rekening gehouden worden met overlast bij bewoners, mogelijke schade aan monumenten, locaties van zorginstellingen en natuurlijk overlast en gevaar voor vrij levende dieren.”

Naast het inperken van vuurwerk met de vuurwerkvrije zones, wil de gemeenteraad dat er een gemeentelijke vuurwerkshow met milieuvriendelijker vuurwerk georganiseerd wordt als alternatief voor consumentenvuurwerk. Voor de aankomende jaarwisseling zal dit te laat zijn, de show moet plaatsvinden bij de jaarwisseling 2018-2019.

Gerelateerd nieuws

Amsterdamse gemeenteraad verbiedt weerhaken

Er komt een verbod op het gebruiken van weerhaken en meervoudige haken bij hengelen in Amsterdamse wateren. Tijdens het debat...

Lees verder

PvdD werkgroep maakt Amsterdam schoon

Onze Amsterdamse werkgroep maakt minstens elke maand een stukje Amsterdam schoon. Deze maand waren ze te vinden aan de IJ-Oev...

Lees verder