Politie


Politie
De Partij voor de Dieren vindt dat Amsterdam veiligheid moet bevorderen met het oog op gelijke behandeling, met genoeg oog voor mens én dier. Ondermijning (de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld) is een groot probleem in Nederland. Daarom investeert de gemeente in politiecapaciteit om ondermijning, witwassen en fraude tegen te gaan, en wordt het vergunningenbeleid kritisch tegen het licht gehouden.

Amsterdam zet in op meer toezicht en handhaving om (zware) criminaliteit zoals wapenbezit, drugshandel en illegale prostitutie te bestrijden. Ook wordt geïnvesteerd in meer wijkagenten: de ogen en oren van de buurt. Dankzij hun aanwezigheid kunnen problemen vroegtijdig worden gesignaleerd, voordat ze escaleren.

De gemeente besteedt daarnaast nadrukkelijk aandacht aan de oorzaken van criminaliteit. Er wordt geïnvesteerd in jongeren in kansarme situaties, in goed en zinvol jongerenwerk, en in voldoende opbouwwerkers. Ouders en jongeren die risico lopen om af te glijden, worden ondersteund, bij voorkeur door professionals met dezelfde culturele achtergrond.

Etnisch profileren is discriminatie. Etniciteit of nationaliteit mogen geen rol spelen bij selectiebeslissingen of risicoprofielen in Amsterdam. Preventief fouilleren werkt etnisch profileren en stigmatisering in de hand, en de gemeente staat dit dan ook niet toe.

Politiedieren & dierenpolitie
De Partij voor de Dieren wil af van de inzet van politiepaarden en -honden, en werkt samen met de politie aan diervriendelijke alternatieven. 

Bij politie, jeugdzorg, scholen, dierenartsen en sociale wijkteams moet extra aandacht worden besteed aan het herkennen en melden van geweld in de thuissituatie - tegen zowel mensen als dieren. De Partij voor de Dieren zet zich in voor een sterke aanpak van dierenmishandeling en -verwaarlozing. De handhaving op dierenwelzijn wordt verbeterd door goede samenwerking tussen gemeentelijke toezichthouders, hulpverleners, dierenartsen, de dierenambulance, de politie, de omgevingsdienst en de brandweer te stimuleren.

In het driehoeksoverleg tussen burgemeester, Openbaar Ministerie en politie is er nadrukkelijk aandacht voor dierenwelzijn. Dierenmishandeling wordt actief opgespoord en bestreden. De link tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld moet worden vastgelegd in protocollen, zodat signalen sneller herkend en opgevolgd kunnen worden.