Amster­damse jaar­wis­seling: bijna 3 ton aan schade en 567 klachten bij het Partij voor de Dieren meldpunt!


12 januari 2024

Had je een kater na de jaarwisseling? Amsterdam houdt in elk geval ook een flinke kater over aan deze jaarwisseling, met een rekening die bijna de 3 ton aantikt. Een duur feestje! Daarnaast melden media schade, vernielingen, verwondingen en arrestaties door het afsteken van vuurwerk. Ook het aantal meldingen van overlast bij ons eigen meldpunt zijn niet gering. Dit terwijl er in Amsterdam, op initiatief van de Partij voor de Dieren, sinds 2021 een afsteekverbod geldt. Dit zou anders moeten kunnen!

Schade aan onze stad

In onze stad zijn er 123 afvalbakken en 14 parkeerautomaten beschadigd. De schade aan bushokjes en abri’s is met 40 procent toegenomen. Er zijn 30 containerputten, 26 containers en 3 textielcontainers gesneuveld. De rekening voor deze schade: bijna 3 ton, zo meldt Het Parool. De Partij voor de Dieren durft wel te wedden dat dit één van de duurste en vervuilendste Oud en Nieuwfeesten was dit jaar.

Hulpverleners belaagd

Daarnaast werden er hulpverleners en agenten belaagd met (zwaar) vuurwerk, waarbij zelfs agenten gewond raakten. Ook waren er incidenten waarbij hulpverleners hun reguliere werk niet konden doen. “Het blussen moest gestaakt worden vanwege een Cobra die naar collega’s werd gegooid,” vertelt een hulpverlener aan Het Parool. Sommige situaties vereisten zelfs de inzet van de ME. Zo ook in de Indische buurt, waar er vuurbommen op agenten werden gegooid."Het blussen werd gestaakt vanwege een Cobra die naar collega's werd gegooid"


Overlast voor mens en dier

Dat vuurwerk belastend en ontwrichtend is voor (wilde) dieren, is bekend. Huisdieren zijn doodsbang en gestrest, vogels raken totaal in paniek, egels worden gewekt uit hun winterslaap... en ook mensen ervaren overlast. Bij ons eigen meldpunt kwamen, alleen in Amsterdam, 567 meldingen van overlast binnen. Onze fractie is wederom geschokt door de mate aan overlast en schade die in onze stad heeft plaatsgevonden. Fractievoorzitter Anke Bakker: "

Wacht niet langer met een landelijk verbod!

Na deze jaarwisseling zei de gemeente: “De driehoek vindt het niet verantwoord om nog langer te wachten met een landelijk vuurwerkverbod. Politieagenten, handhavers, brandweerlieden en ambulancepersoneel moeten veilig hun werk kunnen doen.” De Partij voor de Dieren dringt al jaren aan op een landelijk verbod. In 2021 ging op ons initiatief al een afsteekverbod in Amsterdam in. Het wordt tijd dat hier ook landelijk werk van wordt gemaakt!

Gerelateerd nieuws

Geneeskundige zorg voor dieren betaalbaar en bereikbaar voor iedereen

De afgelopen zeven jaar hebben investeerders op grote schaal dierenartsenpraktijken opgekocht. De prijzen van een bezoek aan ...

Lees verder

Eis ook een gifvrije toekomst!

Op Nationale Tulpendag, 20 januari, overhandigden verschillende organisaties en partijen een manifest aan de tulpensector. He...

Lees verder