Levende kreeften en krabben nog steeds op de Amster­damse markt


Onver­teerbaar

12 april 2023

Na jaren van aandringen door de Partij voor de Dieren leek het even zo ver: de verkoop van levende kreeften en krabben zou op Amsterdamse markten verboden worden vanaf 2022. Zo viel te lezen in het Coalitieakkoord 2018-2022 van de partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP. In 2022 is er echter besloten om het verbod uit te stellen ten behoeve van aanvullend onderzoek. Wat blijkt nu: uitstel leidt tot afstel.

Het college concludeert uit het aanvullend onderzoek dat er een risico bestaat dat een plaatselijk verbod niet standhoudt wanneer het getoetst wordt bij de bestuursrechter. Omdat het college dit risico inschat als 'te hoog’ besluit het college om af te zien van het verbod.

De Partij voor de Dieren is zeer teleurgesteld dat het verbod niet doorgaat. Kreeften en krabben voelen namelijk pijn, stress en angst. Alsnog wordt nu toegestaan dat zij levend worden getransporteerd, waarna zij in de volle zon op een drukke markt met vastgebonden scharen op het ijs moeten liggen. Hier moeten ze het gruwelijke lot afwachten om levend te worden gekookt. Als het aan de Partij voor de Dieren had gelegen dan was het verbod ingevoerd en waren we het juridische traject als gemeente aangegaan. Hiermee zouden we een duidelijk signaal afgeven: we accepteren geen dierenmishandeling en dierenleed in Amsterdam.

Bekijk hier de eerdere moties die wij hebben ingediend:

Bekijk via deze link de vurige bijdrage van raadslid Judith Krom

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Plannen voor bomenkap? Informeer de Amsterdammer op locatie!

Amsterdammers worden regelmatig geconfronteerd met veranderingen in de omgeving waar ze niet van op de hoogte waren. Zo kan h...

Lees verder

Geen fossiele bedrijven in de Amsterdam Economic Board

De Partij voor de Dieren wil dat grote vervuilers als Shell en Tata Steel uit de Amsterdam Economic Board worden gezet. Fossi...

Lees verder