Plannen voor bomenkap? Informeer de Amster­dammer op locatie!


6 april 2023

Amsterdammers worden regelmatig geconfronteerd met veranderingen in de omgeving waar ze niet van op de hoogte waren. Zo kan het zomaar gebeuren dat de bomen waar zij zo van genieten plotseling gekapt zijn of dat een nabijgelegen gebouw wordt omgetoverd tot een hotel. Dankzij een eerder voorstel van Partij voor de Dieren worden er bij sommige bouwprojecten een aankondiging op locatie gegeven, maar in het geval van een bomenkap ontbreekt dit nog. Wij zien dit graag zo spoedig mogelijk veranderen, en daarom heeft fractievoorzitter Jennifer Bloemberg-Issa hier een initiatiefvoorstel over ingediend.

Waarom een aankondiging op locatie?

De Partij voor de Dieren wil dat belanghebbenden op tijd van informatie over veranderingen in de buurt voorzien zijn door aankondigingen op de locatie zelf. Voor veel Amsterdammers is het namelijk niet makkelijk of vanzelfsprekend om uit te zoeken welke ruimtelijke ingrepen of vergunningverleningen er allemaal op de planning staan. Wij zien graag dat bewoners op de hoogte blijven van de besluitvorming en streven daarom naar transparantie en heldere communicatie op dit gebied. Met het plaatsen van zulke aankondigingen kunnen Amsterdammers indien gewenst tijdig bezwaar maken, versterkt dit de connectie met de buurt en heeft dit een positief effect op hun welzijn.

In de praktijk

Wij stellen om deze redenen een verplichting tot aankondiging van bomenkap binnen de gemeente Amsterdam voor. In de praktijk zien wij dit graag als volgt: enkele weken voordat een boom gekapt zal worden, wordt er een opvallend lintje om de boom bevestigd. Ook wordt er op locatie een QR-code beschikbaar gesteld die naar meer informatie over de bomenkap toe leidt. Zo worden bewoners niet alleen op de hoogte gesteld van dat er gekapt gaat worden, maar ook waarom er hiervoor gekozen is.

Het volledige initiatiefvoorstel kun je hier lezen.

Gerelateerd nieuws

Op naar een fossielvrije Amsterdamse Haven

“Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt” – zo luidden de wijze woorden van Johan Cruijff. Dit citaat geldt inmidd...

Lees verder

Levende kreeften en krabben nog steeds op de Amsterdamse markt

Na jaren van aandringen door de Partij voor de Dieren leek het even zo ver: de verkoop van levende kreeften en krabben zou op...

Lees verder