Bescherm wat je dierbaar is: geef rechten aan de natuur


24 mei 2024

De Partij voor de Dieren wil dat de natuur in de stad een stem krijgt. Raadslid Judith Krom heeft hiervoor een initiatiefvoorstel ingediend. In dit voorstel pleit Judith ervoor om natuur, zoals het Flevopark, een rechtspersoonlijkheid te geven. Dit zou betekenen dat de belangen van de natuur bij beleidskeuzes een gelijkwaardige rol krijgen naast maatschappelijke en economische belangen. Op die manier kan de natuur en haar ecologische waarde beter beschermd worden.

In Amsterdam moet de natuur nog te vaak wijken voor evenementen, economische activiteit of woningbouw. De huidige beschermingsmaatregelen zijn dus niet voldoende. Het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren sluit aan bij de wereldwijde beweging voor de Rechten van de Natuur, waar natuurgebieden en natuurfenomenen dankzij juridische bescherming minder vervuild worden en beter worden beschermd.

Daarnaast roept het voorstel de gemeente op om te onderzoeken hoe de natuur een grotere rol kan spelen in besluitvorming. Het Zoöp-model, waarbij een vertegenwoordiger van de natuur aan tafel meepraat bij beslissingen, wordt hiervoor gesuggereerd. Zo krijgt de natuur eindelijk een volwaardige plek in het proces.

Het voorstel is in mei ingediend. De bestuurlijke reactie vanuit het college wordt ieder moment verwacht. Hierna zal het voorstel in de commissie SED besproken worden. Lees via deze link het hele voorstel. Of lees hier meer over de beweging voor de rechten van de natuur.

Gerelateerd nieuws

Voorvechters van het groen roepen op: ben je VOOR het groen? Stem dan TEGEN!

Op 6 juni 2024 wordt voor het eerst in 22 jaar een referendum gehouden in Amsterdam. De toekomst van het groen in onze stad l...

Lees verder

Landelijk verbod op puppy-yoga

Begin dit jaar opende Puppies & Yoga Amsterdam de deuren in onze stad, afkomstig van een Frans bedrijf die yogasessies met pu...

Lees verder