Voor­vechters van het groen roepen op: ben je VOOR het groen? Stem dan TEGEN!


Bij het Refe­rendum Hoofd­groen­structuur

16 mei 2024

Op 6 juni 2024 wordt voor het eerst in 22 jaar een referendum gehouden in Amsterdam. De toekomst van het groen in onze stad ligt die dag in de handen van de Amsterdammers. Dan kunnen wij ons massaal laten horen over de nieuwe plannen voor het beschermde groen in de stad. Met dit manifest roepen wij iedereen op om tegen te stemmen. We leggen uit waarom.

Nieuwe groenplannen
Eind 2022 verschenen de nieuwe Amsterdamse plannen voor de Hoofdgroenstructuur. Hieronder vallen de belangrijkste beschermde groengebieden in de stad. Maar wordt het groen nou écht beschermd tegen de kettingzaag en bulldozers? Nee! Al jaren is de trend dat er wordt gebouwd in beschermd groen - keer op keer op keer. En het nieuwe beleid maakt het zelfs nóg makkelijker. Bezorgde Amsterdammers sloegen daarom alarm en verzamelden tienduizenden handtekeningen voor een referendum.

Groen altijd de dupe
Alle bloemen en bomen in de stad staan al onder druk door ruimtegebrek. Daarom is het des te belangrijker om de bescherming van groen te verzekeren. En het gaat niet om een handjevol plantsoenen die op de schop gaan. Een aantal grote gebieden die nu overwegend groen zijn, worden aangemerkt als “ontwikkelgebied”. De eisen voor bouwen in deze groengebieden zullen verschuiven: de vraag is dan niet meer OF er gebouwd mag worden, maar HOE. Deze ontwikkelgebieden riskeren om van groene oase omgetoverd te worden tot stenen bakplaat, met een paar struiken en wat sedumdaken als excuus.

In de stadsparken komt bijvoorbeeld meer ruimte voor grootschalige horeca. Grillrestaurants en grote terrassen met lallende toeristen verstoren de rustige wandeling in de natuur. Ook worden groen en sport in deze plannen tegen elkaar uitgespeeld, waarbij kunstgrasvelden het natuurlijke groen verdringen. Een stad van asfalt, beton en plastic is niet opgewassen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Op deze manier is onze stad niet toekomstbestendig.

Strijd mee met een stem tegen
Op 6 juni krijgt iedereen de vraag voorgelegd: ‘Bent u vóór of tegen het voorgenomen besluit over de Hoofdgroenstructuur?’ Een ingewikkelde stelling voor de gemiddelde Amsterdammer, die niet op de hoogte is van alle beleidsontwikkelingen. Het algemene gevoel zal zijn: ‘Ik ben voor groen, dus ik stem voor.’ Maar een stem vóór betekent steun voor deze groenonvriendelijke plannen. Het groen wordt het beste beschermd met een stem tegen. Want wat eenmaal geasfalteerd is, zal nooit meer bloeien.

Vragen over het referendum?
Bekijk hier onze lijst met veelgestelde vragen en antwoorden. Zo ga jij op 6 juni goed voorbereid naar de stembus.

Cartoon door Lodewijk Koster van Loko Cartoons

Onze oproep om tegen te stemmen wordt gesteund door:

Gerelateerd nieuws

Referendum Hoofdgroenstructuur: alles wat je moet weten voor 6 juni

De Hoofdgroenstructuur: een beleidsdocument om de belangrijke groengebieden in de stad te beschermen? Of een beleidsdocument ...

Lees verder

Landelijk verbod op puppy-yoga

Begin dit jaar opende Puppies & Yoga Amsterdam de deuren in onze stad, afkomstig van een Frans bedrijf die yogasessies met pu...

Lees verder