Amster­damse lucht moet schoner


22 juni 2016

Nu de Verenigde Naties met een rapport is gekomen waarin luchtvervuiling als grootste bedreiging voor de volksgezondheid in Europa gezien wordt, moet er in Amsterdam meer aan de luchtkwaliteit gedaan worden. De Amsterdamse lucht is op sommige plekken zo vies, dat het voor kinderen net zo slecht als het passief meeroken van 17 sigaretten per dag. De Amsterdamse Partij voor de Dieren wil actie zodat de Amsterdamse lucht in de toekomst niet langer een gevaar voor de gezondheid is.

De lucht in Amsterdam is hartstikke vies, met alle gevolgen van dien. Stedelingen leven gemiddeld 1,5 jaar korter. Deze maand kwam de VN met een alarmerend onderzoek waaruit blijkt dat luchtvervuiling is uitgegroeid tot de grootste bedreiging voor de volksgezondheid in Europa. Uit metingen blijkt bovendien dat de Europese normen voor luchtkwaliteit in Amsterdam nog steeds overschreden worden. Er komt nu een milieuzone voor scooters, bestelauto's en touringcars in Amsterdam.

Wat de Partij voor de Dieren betreft gaat dit nog niet ver genoeg om gezondheidsschade te voorkomen. De partij heeft verschillende voorstellen ingediend om de luchtkwaliteit plannen van de Amsterdamse wethouder Duurzaamheid ambitieuzer te maken. Helaas zag de meerderheid van de gemeenteraad niks in het weren van vieze schepen, het strenger maken van de bestelbusjes milieuzone of het opvolgen van aanbevolen lokale maatregelen uit een RIVM rapport. Het idee om te bekijken of fietsen in sommige metrolijnen ook tijdens de spits meegenomen kunnen worden, is wel aangenomen door de gemeenteraad. De raad kan hier na de zomer een brief over verwachten.

Gerelateerd nieuws

Multiculturele stadsboerderij blijkt illegale slagerij

Opnieuw staat El Rief, beter bekend als de ‘horrorboerderij’ van Amsterdam Nieuw-West, in de schijnwerpers. Vorig jaar kwam d...

Lees verder

Diervriendelijke kinderboerderijen in Amsterdam

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil dat alle Amsterdamse kinderboerderijen voldoen aan de dierenwelzijnseisen uit het Kind...

Lees verder