Multi­cul­turele stads­boer­derij blijkt illegale slagerij


15 juni 2016

Opnieuw staat El Rief, beter bekend als de ‘horrorboerderij’ van Amsterdam Nieuw-West, in de schijnwerpers. Vorig jaar kwam deze boerderij steeds in opspraak vanwege slechte verzorging en ongeschikte huisvesting van de dieren. Bij een inspectie werden dode kalfjes gevonden en volgens meldingen zou er op het terrein af en aan worden gezeuld met honderden schapen. De vergunningen van het bedrijf waren ook totaal niet in orde. En nu blijkt dat een zelf geknutseld achtergelegen gebouwtje op het terrein diende als illegale slagerij.

Het is de zoveelste overtreding van El Rief, een zogenaamde multiculturele zorgboerderij. Na een mislukt bemiddelingstraject vorig jaar met de ondernemer, de gemeente en de NVWA waren de gemaakte afspraken nog altijd niet nagekomen en was het welzijn van de dieren nog steeds in gevaar. Begin 2016 heeft de NVWA ingegrepen en de laatste aanwezige dieren van het terrein afgehaald. Nadat geruchten de ronde deden over een slagerij op het terrein, heeft Partij voor de Dieren raadslid Johnas van Lammeren direct aan de bel getrokken bij de wethouder. De bestuurscommissie is halverwege mei 2016 opnieuw een handhavingsprocedure gestart. Het gaat nog steeds om illegale bouwwerken, maar ook over illegale feesten en de illegale slagerij. De bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West is er inmiddels helemaal klaar mee en zou het perceel het liefst willen ontruimen. De gemeente kan als verhuurder de pacht/huurovereenkomst ontbinden en stadsdeel Nieuw-West adviseert de gemeente dan ook om te onderzoeken of deze procedure in dit geval haalbaar is.

De Partij voor de Dieren vindt dat de situatie op het terrein veel te lang heeft geduurd. Johnas van Lammeren: “Al anderhalf jaar horen we horrorverhalen over dierenleed op het terrein en ondertussen blijven de illegale praktijken bestaan. Wij willen dat de gemeente zo snel mogelijk de huurovereenkomst ontbindt en wat ons betreft mag deze ondernemer levenslang geen dieren meer houden.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Maak einde aan leed koetspaarden

Het is geen onbekend beeld in Amsterdam: paarden die hartje zomer in de volle zon zware karren vol toeristen door de stad hee...

Lees verder

Amsterdamse lucht moet schoner

Nu de Verenigde Naties met een rapport is gekomen waarin luchtvervuiling als grootste bedreiging voor de volksgezondheid in E...

Lees verder