Dier­vrien­de­lijke kinder­boer­de­rijen in Amsterdam


23 juni 2016

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil dat alle Amsterdamse kinderboerderijen voldoen aan de dierenwelzijnseisen uit het Kinderboerderijenbesluit. Dit besluit werd op 16 juni gelanceerd en wordt ondersteund door zeventien dierenorganisaties. De PvdD heeft de wethouder gevraagd om deze nieuwe richtlijnen te volgen bij het verbeteren van dierenwelzijn op kinderboerderijen.

Er bestaan veel zorgen over het welzijn van dieren op kinderboerderijen, dat per boerderij behoorlijk kan verschillen. Zo worden bijvoorbeeld sociale dieren alleen gehouden, worden zieke dieren niet behandeld en worden elk voorjaar jonge dieren gefokt die in de verkoop of op de slachtbank eindigen.

Eerder dit jaar diende de Amsterdamse Partij voor de Dierenfractie nog een motie in om de eveneens diervriendelijke, maar veel beknoptere Boeren met Beleid richtlijnen toe te passen om dierenwelzijn op kinderboerderijen te garanderen. Deze werd door een meerderheid in de gemeenteraad verworpen. Wel zegde de wethouder dierenwelzijn toe in gesprek te blijven met kinderboerderijen over welzijnsverbeteringen. De Partij voor de Dieren wil dat het nieuwe Kinderboerderijenbesluit hierbij het uitgangspunt vormt.

Op dit moment wordt in Amsterdam het keurmerk van Stichting Kinderboerderij Nederland als uitgangspunt aangehouden, dat op het gebied van dierenwelzijn zeer tekortschiet. Een kinderboerderij die voldoet aan het SKBN-keurmerk, kan nog steeds dieren fokken voor de slacht en hoeft qua huisvesting slechts minimaal te voldoen aan de dieronvriendelijke huisvestingseisen van dieren in de vee-industrie.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Amsterdamse lucht moet schoner

Nu de Verenigde Naties met een rapport is gekomen waarin luchtvervuiling als grootste bedreiging voor de volksgezondheid in E...

Lees verder

Amsterdamse ozb mogelijk afhankelijk van energielabel

Op voorstel van de Partij voor de Dieren heeft de voltallige gemeenteraad, met uitzondering van de VVD en CDA, ingestemd om d...

Lees verder