Schriftelijke vragen van het lid Krom inzake afvalscheiding bij kleine bedrijven gaat lang niet altijd goed
Indiendatum: 22 mei 2024
Toelichting:
Op 22 mei j.l. publiceerde NRC het artikel ‘Hoe het kan dat kleine bedrijven afval veel minder goed scheiden dan huishoudens’[1]. Uit het artikel wordt pijnlijk duidelijk dat kleine bedrijven lang niet altijd hun afval scheiden. Zo valt te lezen dat in Rotterdam afvalinzamelingsbedrijf Renewi met beleidsmakers van de gemeente langs horecatenten in de stad fietste. Wat bleek: elke dag zouden vijf volle vrachtauto’s etensresten uit de Rotterdamse horeca gered kunnen worden, wat nu allemaal met het restafval wordt verbrand. Extra pijnlijk is daarbij dat afvoer van grote hoeveelheden etensresten via het restafval helemaal niet mag. Als een zaak groter is dan 40 vierkante meter en meer dan 240 liter afval per week produceert – de inhoud van een standaardkliko thuis – dan is afval scheiden verplicht.
Helaas bestaat er voor ondernemers een perverse prikkel om afval niet te scheiden. Bij het ophalen van bedrijfsafval wordt namelijk elke afvalstroom, zoals rest, glas, papier of gft, apart in rekening gebracht, waardoor kleine bedrijven geneigd zijn minder afvalstromen te kiezen om in de kosten te besparen. Dit gaat direct ten koste van de circulaire ambities van Nederlandse overheden. Plastic, gft-afval en glas verdwijnt in de ‘restbak’ en wordt verbrand, terwijl dit afval juist enorm geschikt is om her te gebruiken waardoor vele waardevolle grondstoffen bespaard kunnen worden. Dit baart de Partij voor de Dieren zorgen. Daarom vragen we graag opheldering over de Amsterdamse situatie ten aanzien van afvalscheiding bij kleine bedrijven.
Gezien het vorenstaande stelt ondergetekende, namens de fractie van de Partij voor de Dieren, op grond van artikel 84 van het Reglement van orde gemeenteraad en raadscommissies Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen:
- Heeft het college kennisgenomen van het NRC-artikel ‘Hoe het kan dat kleine bedrijven afval veel minder goed scheiden dan huishoudens’?
- Heeft het college zicht op het aantal, en welke bedrijven en organisaties in de stad op dit moment hun afval niet scheiden terwijl ze daar wel toe verplicht zijn?
- Zo nee, waarom niet? Is het college van plan om, eventueel in samenspraak met de Omgevingsdienst NZKG, een dergelijk overzicht te maken en waar nodig handhavend op te treden?
- Zo ja, heeft de gemeente al opgetreden tegen deze bedrijven en organisaties? Zo nee, waarom niet en is ze van plan dit alsnog te doen?
- Is Amsterdam onderdeel van het experiment waarbij afvalinzamelwagens zonder logo namens verschillende bedrijven bedrijfsafval ophalen? Zo nee, waarom niet? Is het college alsnog bereid te onderzoeken of de gemeente nog aan dit experiment mee kan doen?
- In het artikel is te lezen dat de 9-straatjes proef ‘minder geschikt blijkt’ voor grote bedrijven en hotels. Op basis waarvan constateert de schrijver dit? Graag een toelichting.
- Hoe verlopen de gesprekken met het Rijk ten aanzien van het uitbreiden van de pilot 9 straatjes naar andere gebieden[2]?
- Volgens het rapport ‘Onderzoek misbruik inzamelvoorzieningen’ wordt er misbruik gemaakt van het reinigingsrecht door ondernemers[3]. Hoe is het college van plan dit misbruik terug te dringen? Welke concrete stappen worden hier nu voor genomen?
- Heeft de gemeente zicht op welke bedrijven gebruiken zouden mogen maken van het reinigingsrecht maar dit momenteel niet doen? Is het college bereid om met deze bedrijven het gesprek aan te gaan over het mogelijk gebruik maken van het reinigingsrecht en het scheiden van afval? Zo nee, waarom niet?
[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2024...
[2] https://amsterdam.raadsinforma...
[3] https://openresearch.amsterdam...
Indiendatum:
22 mei 2024
Antwoorddatum: 19 jun. 2024
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen van het lid Bakker inzake het gebruik van honden als wapen
Lees verderSchriftelijke vragen van de leden Emmerik en Staartjes inzake geen ruimte voor de hond in een groeiende stad: uitrendaken het nieuwe normaal
Lees verder