Staat de deur weer open voor een groen Lutkemeer?
Wethouder onderzoekt: “wat kan er wél?”
De Lutkemeerpolder is de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam. Toch ligt er een plan om deze grond te gebruiken voor een bedrijventerrein. Hier komen actievoerders en politieke partijen zoals de Partij voor de Dieren al jaren tegen in verzet. De strijd om deze polder is inmiddels uitgegroeid tot hét symbool voor het maken van andere keuzes: vóór natuur, voedselzekerheid en duurzaamheid. En nu lijkt het alsof er eindelijk beweging in de zaak zit: er worden nieuwe scenario’s omtrent de bebouwing en behoud van de stadslandbouw onderzocht. Zoals Het Parool kopte: er gloort nieuwe hoop voor nog wat meer groen voor stadslandbouw in de Lutkemeerpolder.
Laatste vruchtbare landbouwgrond
Een korte achtergrond. De Lutkemeerpolder is de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam, maar deze unieke biologische grond moet wijken voor een bedrijventerrein. Als je deze grond behoudt en tot landbouwgrond omvormt, zou je 20.000 monden kunnen voeden met lokaal geproduceerd voedsel, aldus Voedselpark Amsterdam. Sinds de aankondiging van deze plannen probeert de Partij voor de Dieren deze dan ook in alle macht tegen te houden. We zijn het niet eens met waar de prioriteiten van het stadsbestuur liggen: vruchtbare landbouwgrond ten koste laten gaan voor ouderwets geld verdienen.
Helaas zit het dossier al jarenlang op slot. Vorig jaar gaf de toenmalige wethouder Van Dantzig (D66) naar aanleiding van vragen van ons raadslid Marc Emmerik aan dat het standpunt van het college ongewijzigd was, ofwel: volledige bebouwing van de Lutkemeer. De afgelopen maanden is Marc, samen met GroenLinks-collega Anneke Veenhoff, intensief in gesprek gegaan met betrokken partijen om beweging te creëeren.
Behoud dit ecologische goud
Tijdens de daaropvolgende vergadering over de Lutkemeer onderstreepte Marc wederom wat de polder echt is: ecologisch goud. Het is een uniek stukje vruchtbare grond binnen de stadsgrenzen. Volgens Marc is de Lutkemeerpolder uitgegroeid tot het symbool voor een beweging die staat voor andere keuzes: voor natuur, voedselzekerheid en duurzaamheid. Hij benadrukte opnieuw het belang van zulke keuzes: “het klimaat verslechtert sneller dan voorspeld, biodiversiteit holt achteruit, en de behoefte aan lokale, duurzame voedselproductie groeit.”
Daarom riep Marc op om de Lutkemeer niet verder te bebouwen met blokkendozen: “een doorn in het oog.” Daarnaast vroeg hij of het college bereid is het bestemmingsplan te herzien, het gesprek aan te gaan en serieuze alternatieven, zoals een voedselpark, verder te onderzoeken. Het is namelijk tijd om keuzes te maken die wél toekomstbestendig zijn. Marc: “de Lutkemeer is nog niet verloren, maar het is nu of nooit.”
Raadslid Marc Emmerik: "De Lutkemeer staat symbool voor andere keuzes. Voor groen, voedselzekerheid en natuur. Dat moeten we beschermen."
Erkenning voor de waarde van stadslandbouw
Het lot van de Lutkemeerpolder ligt sinds kort in handen van een andere wethouder: Melanie van der Horst (D66). Zij staat nog aan het begin van haar betrokkenheid bij dit dossier. Ze benadrukte dan ook dat er al een lang traject achter de rug is, met veel bestaande afspraken. “Er is nu hard gewerkt om te kijken: wat kan er dan wel? Wat is er nog niet bebouwd en welke opties heb je hier eventueel in?” Van der Horst erkende het belang van stadslandbouw en benoemt de bijzondere biodiversiteit van de polder. “De wens voor meer stadslandbouw in de Lutkemeer: die kan natuurlijk op die plaatsvinden, of ergens anders.” Naar grond met potentie voor stadslandbouw wordt gekeken.
De wethouder gaf aan dat deze verschillende scenario’s nu op papier worden uitgewerkt. Op woensdag 21 mei volgt het inhoudelijke debat in de commissie Ruimtelijke Ordening om 13:30. Vervolgens wordt het voorstel tijdens de raadsvergadering besproken. Marc: “dit is een cruciaal moment. We hebben keihard gewerkt om de impasse te doorbreken, en de reactie van de wethouder – die voor het eerst niet direct afwijzend reageerde – stemt ons voorzichtig optimistisch. We hopen dat we zoveel mogelijk kunnen redden – en als het aan ons ligt: álles. De strijd is pas echt voorbij als we in de Lutkemeer staan, tussen de gewassen, en kunnen zeggen: dit is behouden.”
Door onze jarenlange inzet, de samenwerking met GroenLinks, de vasthoudende inzet van Voedselpark Amsterdam, klimaatburgermeester Iris Poels én de jarenlange acties van bewoners en insprekers, gloort er nu voor het eerst – zoals ook Het Parool schrijft – “hoop voor meer groen voor stadslandbouw in de Lutkemeerpolder.”
Meer lezen?
Gerelateerd nieuws

Huurkorting bij ernstige schimmelproblematiek
Goed nieuws voor sociale huurders die kampen met langdurige schimmelproblemen. Dankzij een aangenomen motie, mede ingediend d...
Lees verder