Betere bodem­be­scherming tegen het graaf­geweld in Amsterdam


22 april 2025

De gemeenteraad van Amsterdam heeft een belangrijke motie van de Partij voor de Dieren aangenomen, waar wordt gepleit voor betere bescherming van het bodemleven en het wortelgestel van bomen bij ondergrondse werkzaamheden. Dankzij deze motie komt er nu aanvullende regelgeving waarbij ecologische waarden eindelijk serieus worden meegewogen bij het aanleggen van kabels en leidingen in de stad.

Het zal je niet ontgaan zijn dat Amsterdam continu is opengebroken. Overal in de stad wordt gegraven, geboord en gesloopt. Dit is onder andere nodig voor warmtenetten, glasvezel, elektriciteitsleidingen en andere infrastructuur. Maar wat jarenlang als puur technische ingrepen werd gezien, blijkt grote schade te veroorzaken aan de ondergrond: aan het bodemleven, de samenstelling van de grond, en het wortelgestel van bomen.

Onze fractie maakte zich hier samen met de Technisch Adviescommissie (TAC) ernstig zorgen over. Ons raadslid Emmerik stelde tijdens de raadsvergadering:
"Een rijk bodemleven is essentieel voor alles wat zich boven de grond bevindt: planten, bomen, vogels, dieren en ook de mens natuurlijk. Aantasting ondergronds heeft grote invloed bovengronds."

Met de aangenomen motie wordt nu hopelijk een koerswijziging ingezet. De gemeente erkent dat het oude, technische denken niet langer volstaat. Meer belangen moeten worden meegewogen dan in het verleden het geval was, waaronder het belang van de ecologische waarden van de grond.

Dit betekent concreet dat wij het college verzoeken:
- Bij de aanvraag voor werkzaamheden wordt voortaan ook te kijken naar aantasting van het bodemleven, het wortelgestel van bomen en de ecologische samenstelling van de bodem.
- Het opstellen van criteria voor de situering van leidingen in de Hoofdgroenstructuur, met aandacht voor minimale bomenkap, het karakter van het groen, en de leesbaarheid van het landschap.
- Aanvullende regelgeving te bespreken in het Strategisch Overleg Coördinatiestelsel, zodat deze goed wordt ingebed in de samenwerking tussen gemeente en netbeheerders.

De Partij voor de Dieren ziet dit als een belangrijke stap richting een toekomstbestendige stad waarin de ondergrond niet langer vergeten wordt. “De stad is niet alleen wat je ziet boven de grond. Een gezonde stad begint bij een gezonde bodem,” aldus raadslid Emmerik.

Bekijk het advies van de TAC hier.

Gerelateerd nieuws

Staat de deur weer open voor een groen Lutkemeer?

De Lutkemeerpolder is de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam. Toch ligt er een plan om deze grond te gebruiken voo...

Lees verder

Rechter oordeelt: verbod op fossiele reclames is toegestaan

De rechter heeft gesproken: de gemeente Den Haag mag fossiele reclames weren uit de openbare ruimte. Een belangrijke overwinn...

Lees verder