Nog altijd niet opgelost: zwerf­afval in Amsterdam


13 december 2018

Een van de grote ergernissen van Amsterdammers is zwerfafval op straat. Helaas worden er nog vaak verpakkingen, blikjes en tasjes op de grond gegooid. Dit komt in de goot, in het riool, in de parken of bijvoorbeeld in de grachten terecht. Gisteravond sprak raadslid Anke Bakker in de vergadering over de situatie in de Indische buurt. Een buurtbewoner heeft bij de gemeenteraad aan de bel getrokken over de vervuiling van de straten, met name de Sumatrastraat. Maar volgens de wethouder heeft de straat de status ‘verzorgd’. Dit was aanleiding voor de Partij voor de Dieren om vragen te stellen over het reinigingsbeleid.

Reiniging door de gemeente

De gemeente voert regelmatig in alle buurten metingen uit om vast te stellen of de straten schoon genoeg zijn. Anke Bakker heeft gevraagd hoe dit precies wordt uitgevoerd en hoe het kan dat de praktijk niet overeenkomt met de resultaten van de metingen. Het schijnt dat de stempel ‘verzorgd’ al gauw gehaald wordt en dat het te vergelijken valt met het cijfer 6. De wethouder gaf toe dat het beleid te wensen overlaat en vertelde dat het volgend jaar wordt vernieuwd. Daarnaast heeft Anke aangekaart dat er vorig jaar veel problemen waren met het verwerken van het aantal afvalklachten. Via sociale media, telefonisch en via de nationale app ‘verbeterdebuurt’ waren zoveel meldingen binnengekomen dat de gemeente deze moeilijk kon verwerken. In de vergadering kondigde de wethouder aan dat er een heel nieuw systeem komt om meldingen te verwerken. In het begin van het nieuwe jaar wordt hier meer over duidelijk.

Zwerfafval en vervuiling voorkomen

De Partij voor de Dieren streeft er natuurlijk naar om zwerfafval te voorkomen. Zo blijft de fractie zich inzetten voor statiegeld op blikjes en flesjes, waardoor de gemeente zich vorig jaar heeft aangesloten bij de statiegeldalliantie. Ook heeft de fractie zich altijd verzet tegen bezuinigingen op prullenbakken, want de omgeving moet niet uitnodigen tot vervuiling. Dit jaar is ook het maaibeleid van de gemeente aangepast, zodat er altijd eerst zwerfafval wordt weggehaald voordat maaiwerkzaamheden plaatsvinden. Dit voorkomt dat het afval versnipperd in de natuur terecht komt. Er moet volgens de Partij voor de Dieren meer ingezet worden op handhaving en op (sociale) controle, bijvoorbeeld via straatcoaches.

Wat kun jij doen?

Heb jij ook last van zwerfafval? Dan kun je melding van maken via het meldpunt van de gemeente via: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/melding-openbare/. Of download de app ‘verbeterdebuurt’ om direct via je telefoon te melden foto’s mee te sturen.

De werkgroep van de Partij voor de Dieren Amsterdam gaat regelmatig de straat op om zelf zwerfaval te prikken. Ben je lid van de partij en wil je je hierbij aansluiten om een buurt zichtbaar op te knappen? Lees hier dan meer om je aan te melden. Binnenkort komt er een nieuwe planning aan voor 2019. Hou hiervoor de nieuwsbrief van de werkgroep in de gaten.

Gerelateerd nieuws

Groen in Sluisbuurt beter beschermd

De voltallige gemeenteraad heeft zich achter een voorstel van de Partij voor de Dieren geschaard over het uitbreiden van de H...

Lees verder

Unieke biologische landbouwgrond De Boterbloem moet wijken voor bedrijventerrein

De PvdD heeft een ultieme poging gewaagd de Lutkemeerpolder en biologische zorgboerderij de Boterbloem te redden van een gepl...

Lees verder