Amsterdam sluit zich aan bij statie­geld­al­li­antie


30 november 2017

Op initiatief van de Partij voor de Dieren sluit de gemeente Amsterdam zich aan bij de statiegeldalliantie. De statiegeldalliantie werd deze week gelanceerd om de brede steun vanuit de maatschappij voor statiegeld zichtbaar te maken en uit te dragen richting de Nederlandse regering.

Raadslid Johnas van Lammeren is verheugd over de brede steun voor het voorstel. “Nederland moet een circulaire maatschappij worden in plaats van een wegwerpmaatschappij. Het dumpen van je troep op straat kan niet de norm zijn”, aldus Van Lammeren. “Statiegeld op kleine flesjes en blikjes is een logische stap en de prikkel van statiegeld leidt tot meer recycling.”

In februari dit jaar diende de Partij voor de Dieren al een motie in die het college verzocht om bij het Rijk te lobbyen voor statiegeld op kleine petflessen en blikjes. Deze motie kreeg brede steun vanuit de gemeenteraad. De gemeente Amsterdam liet onlangs weten betrokken te zijn bij het opstellen van transitie-agenda’s in het kader van het nieuw grondstoffenakkoord, waarbij ook het uitbreiden van statiegeld betrokken wordt. Door zich aan te sluiten bij de statiegeldalliantie geeft Amsterdam nu een nog duidelijker signaal af aan de regering.

Jaarlijks belanden er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat in Nederland. Deze verpakkingen vormen daarmee een groot onderdeel van het zwerfafval. Het gevolg hiervan is enorme milieuvervuiling, met een gigantische plastic soep in de zee. Flessen die onder het statiegeldsysteem vallen komen beduidend minder vaak in het milieu terecht. De Partij voor de Dieren wil dat ook in Nederland het statiegeldsysteem zo snel mogelijk wordt uitgebreid.

Gerelateerd nieuws

Kandidatenlijst Partij voor de Dieren Amsterdam gepresenteerd

De Partij voor de Dieren neemt op 21 maart 2018 opnieuw deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Zij maakt de kand...

Lees verder

Bekendmakingen op locatie tegen onverwachte veranderingen

Vergunningaanvragen voor plannen in de ruimte moeten voortaan ook op de locatie zelf worden aangekondigd. De Amsterdamse Part...

Lees verder