Asielen zitten overvol: meer dumpingen in een week dan in een jaar


De Partij voor de Dieren stelt vragen

5 september 2024

Overvolle Amsterdamse kattenasielen luiden de noodklok: ‘In een week nu soms meer dumpingen dan normaal in een jaar’, kopt Het Parool. Dierenasielen in Amsterdam zijn in schrijnende situaties beland door de hoeveelheid dieren waar hun eigenaren afstand van willen doen. De Partij voor de Dieren nam contact op met de dierenasielen en stelde vragen aan de wethouder. Judith Krom vroeg de wethouder of er financieel bijgesprongen kan worden en of er actief beleid tegen impulsaankopen kan worden gevoerd.

Dierenwelzijn in het geding
“We ontvingen een noodkreet van Dierenasiel Oostzaan: het aantal dumpingen neemt zo erg toe dat ze helemaal vol zitten. We hebben verder rondgebeld, en ook andere dierenorganisaties geven aan dat het aantal dumpingen flink is toegenomen. Dit is ernstig: dieren belanden in een overvol asiel en dierenwelzijn is in het geding.” Met deze woorden richtte Judith zich richting de wethouder Dierenwelzijn over de zorgelijke situatie rondom de dierenasiels.

Ze verzocht de wethouder dringend om financieel bij te springen, omdat asielen echt meer ruimte nodig hebben om de dieren goed op te kunnen vangen. Daarnaast vroeg ze hem of hij de kans zag om actiever beleid te gaan voeren tegen impulsaankopen, en mensen te wijzen op overvolle asielen zodat ze daar een dier ophalen in plaats van bij een fokker. “Er móét een oplossing komen voor de dierorganisaties.”

Dieren slachtoffer van menselijk gedrag
“Het is een trieste situatie dat dieren het slachtoffer zijn van menselijk gedrag,” zei de wethouder tijdens de beantwoording. Hij sprak zijn waardering uit voor alle vrijwilligers en iedereen die verder bij de opvanglocaties werkt. Het is belangrijk om met de opvanglocaties zelf te bespreken wat er precies aan de hand is, en daarom komt er zo'n gesprek. Dan wordt er geïnventariseerd waar de knelpunten liggen, aldus de wethouder. We zullen later meer horen over dit overleg en de maatregelen die genomen worden.

Daarnaast stelde de wethouder dat er inderdaad een campagne gevoerd moet worden om mensen te ontmoedigen dieren aan te schaffen als ze later niet in staat zijn om voor hen te zorgen. Hij benadrukte dat er nog nadere invulling wordt gegeven aan hoe deze campagne eruit gaat zien. Hij concludeerde dat er sprake van een structureel probleem is dat meer aandacht vereist.

Gerelateerd nieuws

Agenda Dieren: nieuwe voorstellen voor diervriendelijker Amsterdam

In de Agenda Dieren staat wat Amsterdam gaat doen voor het dierenwelzijn in de stad: of het nou huisdieren, wilde dieren of d...

Lees verder

ARTIS Masterplan 2030 – bezoekersbelang voorop, dierenwelzijn vergeten

Na maandenlang aandringen door de Partij voor de Dieren heeft ARTIS eindelijk het Masterplan 2030 gepubliceerd. Dit toekomstp...

Lees verder