Agenda Dieren: nieuwe voor­stellen voor dier­vrien­de­lijker Amsterdam


18 juli 2024

In de Agenda Dieren staat wat Amsterdam gaat doen voor het dierenwelzijn in de stad: of het nou huisdieren, wilde dieren of dieren op de boerderij zijn. Amsterdam streeft ernaar om een diervriendelijke stad te zijn, waar dieren in staat om een natuurlijk en gezond leven te leiden, vrij van onnodig leiden en stress. Helaas ziet de Partij voor de Dieren dat dit lang niet altijd nageleefd wordt. Om dierenwelzijn ook goed te waarborgen, kwam raadslid Judith Krom met 11 voorstellen voor de nieuwe Agenda Dieren. Alle voorstellen zijn gericht op het erkennen van dieren als bewuste en voelende wezens waarvoor we een zorgplicht hebben.

Met respect en empathie voor elk dier
“Uit elk onderzoek blijkt keer op keer dat dieren toch weer gelaagder zijn dan mensen denken. Meer met elkaar communiceren en meer verschillende gevoelens en emoties kennen dan we eerst dachten,” begon Judith haar betoog. “Op deze manier kijken wij bij de Partij voor de Dieren ook naar de Agenda Dieren: met een wetenschappelijke blik en met respect voor de intrinsieke waarde van ieder dier. En met empathie. Óók voor de door de mensheid minder geliefde dieren. Omdat ze allemaal evenveel van waarde zijn en er allemaal evenveel toe doen. Niet alleen de honden en katten waar mensen zo gek op zijn, of de paarden en kinderboerderijdieren die we zo graag bezoeken.”

Mensgericht dierenwelzijnsbeleid
Judith uitte kritiek over het feit dat er in deze Agenda met een mensgerichte blik naar dierenwelzijn wordt gekeken. “De dieren die we leuk en aardig vinden verdienen onze aandacht en geld, en bij de rest is het een beetje pappen en nathouden, is er zelfs helemaal geen beleid, of willen we ze zelfs afschieten als ze ons te veel in de weg zitten.” Judith kwam daarom met 11 voorstellen die allemaal gericht zijn op het erkennen van dieren als bewuste en voelende wezens waarvoor we een zorgplicht hebben. Hieronder zie je een overzicht van alle voorstellen, en welke er aangenomen zijn en welke helaas niet.

Alle voorstellen op een rijtje

  • De aangenomen motie: Start een bewustwordingscampagne rondom dierslachtoffers van zwerfafval
  • De aangenomen motie: Waarborg de belangen van dieren in de besluitvorming over de stad
  • De aangenomen motie: Verbied evenementen met dieren in gemeentelijk vastgoed (bij contractwissel)
  • De aangenomen motie: Onderneem als gemeente weer actie om een proefdiervrije stad te worden
  • De aangenomen motie: Extra budget voor alternatieve maatregelen om jacht te voorkomen
  • Verworpen motie: Subsidie voor Jumping Amsterdam per direct stopzetten
  • Verworpen amendement: Alleen vrij levende, inheemse dieren in Artis
  • Verworpen amendement: De jacht op vissen stoppen
  • Verworpen amendement: Plantaardige consumptie als kernboodschap
  • Verworpen amendement: Maai niet in het broedseizoen
  • Verworpen amendement: Verplaatsen van de ADAM-regeling naar Armoede om meer budget voor dierenwelzijn vrij te maken

(Foto: Jean-Pierre Jans/Parool, bij het artikel "Ooievaars Ruud en Wilma hebben voor het derde jaar op rij dode kuikens. De reden? Elastiekjes")

Gerelateerd nieuws

Ook dieren lijden onder zwerfafval

Zwerfafval in de stad is een groot probleem. Het veroorzaakt niet alleen rommel en stankoverlast voor mensen, maar het heeft ...

Lees verder

Asielen zitten overvol: meer dumpingen in een week dan in een jaar

Overvolle Amsterdamse kattenasielen luiden de noodklok: ‘In een week nu soms meer dumpingen dan normaal in een jaar’, kopt He...

Lees verder