December: geen feestmaand voor slachtoffers van huiselijk geweld
Voor velen is december een maand van gezelligheid en samenzijn, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. In deze periode piekt het aantal meldingen van huiselijk geweld. Het herkennen van vroege signalen kan veel leed voorkomen. Een belangrijk signaal daarbij is dierenmishandeling. De Partij voor de Dieren vraagt daarom aandacht voor deze problematiek en roept het college op tot extra maatregelen, zodat december een veilige maand wordt voor iedereen.
Herkennen van vroege signalen
Onderzoek toont aan dat huisdieren vaak het eerste slachtoffer zijn van geweld in huiselijke kring. Bovendien blijven slachtoffers gemiddeld een jaar langer in een gevaarlijke situatie wanneer een huisdier deel uitmaakt van het gezin. Door aandacht te geven aan dierenmishandeling als signaal van huiselijk geweld, kunnen hulpverleners beter en sneller ingrijpen, wat niet alleen dieren, maar ook mensen in gevaarlijke situaties beschermt.
Bewustwording rondom geweld
Amsterdam is al goed op weg wat de bewustwording omtrent huiselijk geweld betreft. Zo nemen we deel aan de internationale campagne Orange The World. Organisaties zoals Veilig Thuis doen ook fantastisch werk, maar staan onder grote druk door beperkte middelen en personeelstekorten. Juist daarom pleiten wij voor gerichte versterking van signalering en samenwerking, zodat huiselijk geweld in een vroeg stadium kan worden herkend en aangepakt, wat op termijn ook de werkdruk kan verlichten.
De situatie in Amsterdam
Om helderheid te krijgen over hoe het in Amsterdam zit qua meldingen en opvangcapaciteit, stelde onze fractie vragen. We willen weten hoeveel extra meldingen er in december gemaakt worden en hoe dit zichtbaar en bespreekbaar gemaakt kan worden. Ook hebben we navraag gedaan naar welke opvanglocaties al huisdieren toelaten en of er verschillende wachttijden zijn voor mensen met en mensen zonder een huisdier. Je leest alle vragen hier.
Samenwerken met dierenartsen
Voor de vroege signalering van huiselijk geweld wordt er samengewerkt met wijkteams en huisartsen. Dit blijkt uit eerdere schriftelijke vragen die wij stelden. Nu hebben we gevraagd of er ook met dierenartsen samengewerkt kan worden. Ben jij dierenarts en heb je vermoedens dat de patiënt een slachtoffer is van dierenmishandeling? Maak dan melding bij Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED), waar de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld ook benadrukt wordt. Als je het gevoel hebt dat het geweld zich niet tot het huisdier beperkt, kun je het hier dus ook aangeven.
Heb jij hulp nodig?
Neem contact op met Veilig Thuis, via www.veiligthuis.nl of (gratis) via 0800-2000. Heb je een veilige opvang nodig voor je huisdier? Neem contact op met Mendoo: www.mendoo.nl.
Wij staan voor:
Gerelateerd nieuws
Spoedeisende hulp onbereikbaar na zware regenval: Amsterdam is onvoldoende voorbereid
Amsterdam is onvoldoende voorbereid op de gevolgen van zware regenval. Onderzoek wijst uit dat een kwart van de spoedeisende ...
Lees verder