Zorgen over biodi­ver­siteit en dieren­welzijn in het Schin­kelbos


28 september 2020

In het Schinkelbos grazen in het kader van een proef vijf Exmoorpony’s. De pony's moeten bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Met de Exmoorpony’s wordt de begrazingsdruk opgevoerd. Dit roept vragen op over het monitoren van de effecten van meer begrazing op de biodiversiteit. Ook heeft raadslid Anke Bakker vragen aan het college over het toezicht op het welzijn en de zorg voor de Exmoorpony's.

Biodiversiteit meten
De rijkdom aan libellen en dagvlindersoorten is van grote waarde voor het Schinkelbos. Met betrekking tot de vlindersoorten zou de inzet van zowel runderen als Exmoorpony’s een probleem kunnen vormen, omdat intensieve begrazing een negatief effect heeft op bloemen. Voor de vroege glazenmaker-libel zijn gevarieerde, hoge rietzones van belang: die moeten dus niet te veel weg gegraasd worden. Daarnaast is een te sterke begrazingsdruk ook nadelig voor de aanwezige diersoorten die gebaat zijn bij een dichte oeverbegroeiing en ruigere veldjes. Het vergt dus nauwgezette monitoring en visie om tot een type en intensiteit van begrazing te komen waarbij de biodiversiteit (het aantal soorten en de structuur van het terrein) minstens op peil blijft.

Toezicht op welzijn en zorg

Ook is niet duidelijk hoe de pony’s in het Schinkelbos worden verzorgd of hoe er op hun welzijn wordt toegezien. In andere natuurgebieden met Exmoorpony’s in Nederland geldt dat er (in verschillende vormen) toezicht is op de dieren en er bij voedselschaarste wordt bijgevoerd. De dieren zijn gechipt en in een beperkt gebied door de mens ingebracht, dus het zijn gehouden dieren. Daarnaast is niet duidelijk hoe de groep van vijf pony’s is samengesteld en of het de bedoeling is om de dieren te laten voortplanten. Het lot van eventuele veulens is daardoor ook niet bekend. Daarnaast kan een hengst de neiging hebben om merries te beschermen of bereden paarden lastigvallen. Het is tevens niet duidelijk hoe voorkomen wordt dat de Exmoorpony’s in het Schinkelbos worden gevoerd door bezoekers, of wat er gebeurt als een pony opdringerig wordt.

Lees verder: Schrif­te­lijke vragen inzake de proef met vijf Exmoor­pony’s in het Schin­kelbos

Gerelateerd nieuws

Talloze mondkapjes zwerven door Amsterdam

Wegwerpmondkapjes zwerven sinds corona door de hele stad rond, met name bij tram-, bus- en metrohaltes en stations. Het zwerf...

Lees verder

Amsterdam verandert in een oerwoud vol Japanse duizendknoop!

De Japanse duizendknoop vermenigvuldigt zich razendsnel in Amsterdam. Intussen telt Amsterdam al 12 voetbalvelden vol met dez...

Lees verder