Talloze mond­kapjes zwerven door Amsterdam


24 september 2020

Wegwerpmondkapjes zwerven sinds corona door de hele stad rond, met name bij tram-, bus- en metrohaltes en stations. Het zwerfafval is gevaarlijk voor dieren: zo raakten vogels al verstrikt in de bandjes van mondkapjes. Ook blijkt dat mondkapjes via de riolering steeds vaker aan de kust terecht komen, met negatieve gevolgen voor het leven in zee. Raadslid Anke Bakker stelt vragen aan het college om dit zwerfafval te voorkomen.

Mondkapjes in de riolering

Rioolwaterzuiveringsbedrijven waarschuwen voor overstromende riolen en tientallen miljoenen euro’s schade doordat wegwerpmondkapjes vast komen te zitten in pompen. Aangezien overstromende riolen bij heftige regenbuien in Amsterdam niet ongewoon zijn, ziet de Partij voor de Dieren de urgentie om te voorkomen dat er via het toilet nog eens extra mondkapjes in de grachten en de zee belanden.

Microplastic

Bovendien zijn de kapjes schadelijk voor de volksgezondheid omdat het polypropyleen, waaruit de wegwerpmaskers bestaan, afbrokkelt tot microplastics die via een omweg in onze voedselketen terechtkomen. Plastic wegwerpmondkapjes veroorzaken, samenvattend, een aangedikte afvalberg, onnodig dierenleed, hebben een negatieve economische impact en leveren milieuschade.

Inzet op herbruikbare mondkapjes
RIONED ziet herbruikbare mondkapjes als belangrijk deel van de oplossing, maar ervaart maar weinig steun van organisaties en gemeenten. Reden voor de Partij voor de Dieren om hierop aan te dringen en het college te vragen om maatregelen om mondkapjes als zwerfafval te voorkomen. Zo wil de Partij voor de Dieren dat de verkoop van herbruikbare mondkapjes wordt gestimuleerd in en rondom stations in Amsterdam.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt spoeddebat aan over milieuvergunning AEB

De Partij voor de Dieren vraagt een spoeddebat aan over de nieuwe problemen bij het AEB. De milieuvergunning van de omstreden...

Lees verder

Zorgen over biodiversiteit en dierenwelzijn in het Schinkelbos

In het Schinkelbos grazen in het kader van een proef vijf Exmoorpony’s. De pony's moeten bijdragen aan het vergroten van de b...

Lees verder