Vragen over de verspreiding van plastic


7 juni 2018

De Partij voor de Dieren heeft opnieuw verschillende signalen ontvangen over plasticverspreiding in de openbare ruimte. Omdat de plastic soep een enorme milieubedreiging is, moet onnodig plastic zo snel mogelijk uitgebannen worden. Op initiatief van de Partij voor de Dieren was Amsterdam de eerste stad in Nederland die maatregelen nam tegen plastic tasjes en ballonnen, het is belangrijk dat Amsterdam die voortrekkersrol behoudt.

Ook nu dit ontheffingsplichtig is, worden er nog regelmatig ongevraagd zadelhoesjes op fietsen geplaatst als vorm van guerillamarketing. De plastic hoesjes worden vaak meteen weggegooid of komen in het milieu terecht. De Partij voor de Dieren wil weten hoe vaak er daadwerkelijk een ontheffing is gegeven voor dergelijke acties, en of er ook werd opgetreden als er zonder ontheffing zadelhoesjes werden geplaatst. Daarnaast ontving de fractie een stapel geplastificeerde kaartjes die vooral in Amsterdam Zuid-Oost op auto's worden geplaatst. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren heeft het college gevraagd of dit ook onder de regels voor guerillemarketing valt.

Een andere overbodige vorm van plastic verspreiding in de openbare ruimte wordt door de gemeente zelf uitgevoerd: de gemeente controleert of een fiets ongebruikt is door middel van het plaatsen van een tiewrap om het fietswiel. Deze breekt op het moment dat de fiets rijdt en komt daarbij op straat terecht. Deze onnodige vervuiling dient zo snel mogelijk te stoppen.

Lees de schriftelijke vragen hier.

Gerelateerd nieuws

Geen vuurwerk in het broedseizoen

De Partij voor de Dieren wil meer duidelijkheid over de handhaving op vuurwerk buiten de jaarwisseling. Raadslid Jennifer Blo...

Lees verder

Amsterdam dringt bij Rijk aan op paardenwelzijn

Bijna de gehele Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van PvdD-raadslid Anke Bakker om bij het Rijk aan t...

Lees verder