Amsterdam dringt bij Rijk aan op paar­den­welzijn


7 juni 2018

Bijna de gehele Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van PvdD-raadslid Anke Bakker om bij het Rijk aan te dringen op meer wettelijke richtlijnen voor paardenwelzijn. Dit naar aanleiding van het onderzoek van Dier en Recht waarin het gebrekkige dierenwelzijn op maneges wordt aangetoond. Een motie voor dierenwelzijnseisen als voorwaarde voor de verkoop van de Hollandsche Manege werd verworpen.

“Het is niet te geloven dat de paarden op de Hollandsche Manege nog steeds in ouderwetse stands zijn gehuisvest en geen weidegang hebben,” aldus raadslid Bakker. “Het wordt tijd dat er krachtige regelgeving voor paardenwelzijn vanuit het Rijk komt, want de resultaten van het onderzoek van Dier en Recht waren ronduit schokkend. Amsterdam kent zeker 16 maneges, ik ben verheugd dat een raadsmeerderheid ook vindt dat er meer aandacht voor paardenwelzijn moet komen.”

In 2011 voerde de Sectorraad Paarden een zelfregulerend systeem in, waarbij onafhankelijk toezicht op de sector ontbreekt. Toen bleek dat dit bij de Hollandsche Manege geen verbetering opleverde zijn in 2014 op aandringen van de PvdD Amsterdam afspraken gemaakt voor het paardenwelzijn, waar ook in 2018 nog niets van terecht is gekomen. Omdat de gemeente eigenaar is van het pand waar de Hollandsche Manege in huist probeert de PvdD al jaren tevergeefs om te regelen dat de gemeente eisen aan de verhuur gaat stellen. Nu het pand mogelijk verkocht wordt, diende raadslid Anke Bakker een motie in om hierbij eisen aan dierenwelzijn te stellen. Deze motie werd helaas verworpen.

Dier en Recht publicatie: https://www.dierenrecht.nl/misstanden-maneges

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Vragen over de verspreiding van plastic

De Partij voor de Dieren heeft opnieuw verschillende signalen ontvangen over plasticverspreiding in de openbare ruimte. Omdat...

Lees verder

PvdD informeert naar leefomstandigheden van kinderen in asielzoekerscentra

Raadslid Jennifer Bloemberg heeft schriftelijke vragen gesteld over de leefomstandigheden van kinderen in asielzoekerscentr...

Lees verder