Van boom tot stroom


Waar gaan de Amster­damse bomen naar toe?

1 juli 2019

Jaarlijks worden er duizenden bomen gekapt in Amsterdam, ook zijn er veel snoeiwerkzaamheden en bomen zijn omgewaaid. Momenteel liggen er enorme stapels boomstammen door de hele stad verspreid. Waar gaat dit hout naar toe? Wat doen de wagens met de tekst 'Van boom naar stroom' in de parken? Anke Bakker stelt vragen aan het college.

Wethouder Ivens meldde dat snoeihout wordt gebruikt voor het maken van takkenrillen voor vogels en egels, het maken van houtsnippers voor paden, dat het hout blijft liggen voor de ecologische waarde of dat het naar een organisatie gaat die er een goed doel voor heeft. Hij bevestigde dat het hout zoveel mogelijk weer in de natuur wordt teruggebracht en dat het dus niet wordt weggegooid of in een biomassacentrale belandt.

In de Amsterdamse parken zien bewoners wagens rondrijden met 'Van boom naar stroom'? Waarom rijden die wagens er? Doet de gemeente Amsterdam zaken met biomassacentrales voor de toevoer van hout? Anke Bakker: "We maken ons veel zorgen over de massale bomenkap in de stad. En tot nu toe krijgen we onduidelijke antwoorden van de wethouder over de bestemming van al dat kaphout. Juist in deze tijd, met de komst van biomassacentrales, roept een wagen met 'Van boom tot stroom' veel vragen op."