Misstanden op Hollandsche Manege


Partij voor de Dieren vraagt een spoed­debat aan

25 juni 2019

Op de Hollandse Manege op de Overtoom zijn opnieuw misstanden geconstateerd door stichting Dier & Recht. De Partij voor de Dieren vraagt een spoeddebat aan over de uitkomsten van het onderzoek: er zijn grote zorgen over het welzijn van de paarden die elke dag in te kleine, vieze ruimtes staan en verstoken zijn van buitenruimte.

De Partij voor de Dieren dringt al jaren in de gemeenteraad aan op het verbeteren van het dierenwelzijn op de Hollandsche Manege. De manege doet keer op keer beloftes, maar maatregelen blijven uit. Uit het onderzoek van stichting Dier & Recht blijkt dat het welzijn van paarden op de Amsterdamse manege ondermaats is. Paarden staan uren aangebonden in een te krappe ruimte en er is er geen buitenruimte. De hygiëne is slecht, dieren staan in hun eigen mest en urine en ammoniakwaardes zijn te hoog. In 2014 is door de manege beloofd dat de paarden vrij los mogen lopen en naar een weiland gaan, maar nu blijkt dat dit nauwelijks voorkomt. De paarden vertonen agressief gedrag uit verveling en frustratie.

Te kleine stallen en geen buitenruimte
Naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren is toegezegd dat er een einde zou komen aan deze standhuisvesting. Paarden hebben in de ‘stands’ (een kleine ruimte tussen twee schotten) te weinig ruimte om te liggen met slaapgebrek tot gevolg en hebben kale plekken van de touwen. Standhuisvesting is verboden door de Federatie voor Nederlandse Ruitersport, maar de Hollandsche Manege heeft hiervoor als monument een uitzondering. Ook na de geplande renovatie door Stadsherstel - waarbij de ruimtes groter worden gemaakt – hebben de paarden te weinig leefruimte.

Vijf jaar loze beloftes
Het college van de gemeente Amsterdam gaf in 2014 over de standhuisvesting en gebrek aan weidegang aan dat “De gang van zaken acceptabel is, zeker gezien de inspanningen van de manege om de paarden een nog beter leven te geven.” Nu die inspanningen vijf jaar later nog steeds onvoldoende zijn, is het relevant om de vraag te stellen: is een ouderwetse manege zonder buitenruimte in hartje Amsterdam nog wel van deze tijd?

Parool: Dier & Recht: Hollandsche Manege behandelt paarden erbarmelijk