Partij voor de Dieren Amsterdam wil ophel­dering over de kosten van de zeesluis bij IJmuiden


3 mei 2022

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren stelt vragen aan het college na onderzoek van NH-Nieuws naar de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Daaruit blijkt namelijk dat het zwaardere vaarverkeer dat de sluis mogelijk maakt richting de Amsterdamse Haven schade kan veroorzaken aan de tunnels onder het Noordzeekanaal. Toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen schreef in een kamerbrief uit 2020 dat er structurele maatregelen moesten worden getroffen voordat de sluis open kon gaan, maar dit gebeurde niet. De Partij voor de Dieren-fractie wil opheldering over de financiële gevolgen voor de Gemeente Amsterdam.

In januari van dit jaar is de zeesluis bij IJmuiden geopend. Deze sluis moet zorgen dat er grotere schepen richting de Amsterdamse Haven kunnen varen. De Noordersluis, die eerder in gebruik was, zou in 2029 worden gerenoveerd en aangepast. Maar in plaats daarvan werd er besloten een grotere en bredere sluis te bouwen bij IJmuiden die een snellere doorgroei van de Amsterdamse haven mogelijk zou maken.

Uit onderzoek van NH-Nieuws blijkt echter dat er al lang bekend was dat het Noordzeekanaal deze grotere schepen helemaal niet aan zou kunnen. De tunnels die onder het kanaal doorlopen zouden beschadigingen oplopen door de grotere vaartuigen. Daarom schreef toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen in 2020 dat er structurele maatregelen ter verbetering van de situatie moesten worden genomen voordat de nieuwe sluis open kon gaan. Doordat het onderzoek naar deze maatregelen ingewikkelder bleek dan verwacht is de zeesluis echter toch geopend voordat dit was gebeurd. NH-Nieuws bericht dat de kosten van de tijdelijke maatregelen die nu van kracht zijn om schade te voorkomen in de miljoenen kunnen lopen.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren stelt, in antwoord op vragen van NH-Nieuws, dat de Partij voor de Dieren indertijd als enige partij tegen de komst van de sluis bij IJmuiden stemde omdat de fractie niet wilde dat er geïnvesteerd werd in de doorvoer van extra fossiele brandstoffen. Nu de tijdelijke maatregelen die getroffen worden mogelijk miljoenen kosten, wil Van Lammeren inzicht in de financiële gevolgen voor de Gemeente Amsterdam. Zie hier voor de schriftelijke vragen die fractie indiende.

Gerelateerd nieuws

Een diervriendelijk duivenbeleid voor Amsterdam

Raadslid Anke Bakker wil dat er wordt onderzocht hoe de stad duifvriendelijker kan worden. Dit deed zij naar aanleiding van e...

Lees verder

Partij voor de Dieren Amsterdam wil uitleg over datacenters en het vastlopen van ons elektriciteitsnetwerk

Vorig jaar is er congestie afgekondigd voor het onderstation aan de Hemweg Amsterdam. Dit station verzorgd een groot deel van...

Lees verder