Een dier­vrien­delijk duiven­beleid voor Amsterdam


2 mei 2022

Raadslid Anke Bakker wil dat er wordt onderzocht hoe de stad duifvriendelijker kan worden. Dit deed zij naar aanleiding van een aantal recente ontwikkelingen in de stad die mogelijk negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Amsterdamse duiven. Bakker: “Op dit moment weten we dat er een aantal problemen zijn voor de stadsduif in Amsterdam, zoals draadvoet en het dieronvriendelijke duivenbeleid op de stations. We weten ook dat het beter kan, want in andere steden worden er alternatieven ingezet die effectief lijken te zijn. Het is belangrijk dat de gemeente Amsterdam haar best doet om de duiven te helpen en werk maakt van haar zorgplicht.” Zij diende daarom schriftelijke vragen in om het college te vragen mogelijke alternatieven, zoals duiventillen, in kaart te brengen en te evalueren.

Voedselaanbod

De gemeente Amsterdam heeft sinds april een geheel voerverbod ingesteld in de stad. Dat heeft als doel om de toegenomen rattenaantallen in de stad, veroorzaakt door de troep op straat, in de hand te houden. De Partij voor de Dieren-fractie is een voorstander van deze preventieve maatregel, maar ontving ook signalen dat het verbod mogelijk dieronvriendelijke bijeffecten kan hebben voor de duiven in de stad. De Stadsduiven Hulp Groep (Pigeon Rescue NL) trok bij de fractie aan de bel omdat zij zich zorgen maken dat het voerverbod zal leiden tot hongerige duiven. Raadslid Anke Bakker wil dat dit wordt onderzocht.

Afgeknelde pootjes

Het is een bekend, maar triest gezicht: veel duiven in Amsterdam zijn gewond aan hun pootjes en zien er niet best uit. De meeste mensen weten niet dat dit veroorzaakt wordt door mensenharen en draadjesafval, zoals lintjes en touwtjes, die zich strak om de poten van de duiven wikkelen met infecties tot gevolg. Dit wordt ‘draadvoet’ genoemd. Er zijn vrijwilligersgroepen actief via de Stadsduiven Hulp Groep die zo veel mogelijk Amsterdamse duiven van deze haren en draadjes rond hun poten verlossen, de wonden schoonmaken en de duiven te verzorgen tot de infecties zijn genezen. Afgezien van deze vrijwilligersinzet is er geen formeel beleid om de duiven te vangen en te helpen met deze aandoening. Sommige duiven zijn er dus zelfs zo slecht aan toe dat ze medische hulp nodig hebben en moeten herstellen als ze van de draadjes zijn verlost. Er is dus ook behoefte aan opvangplekken waar de deze duiven medische verzorging krijgen en kunnen revalideren.

De NS draait duiven de nek om

Bovendien heeft de Partij voor de Dieren-fractie in Utrecht recent aan het licht gebracht dat de Nederlandse Spoorwegen op Utrechtse stations duiven doodt in het kader van ‘dierplaagbeheersing’.[1] Het ging in 2021 om 36 Utrechtse duiven die door middel van ‘cervicale dislocatie geëuthanaseerd’ zijn, wat inhoudt dat van deze dieren de nek is gebroken.[2] Uit navraag van de Partij voor de Dieren bij de NS blijkt dat in Amsterdam dezelfde aanpak wordt gehanteerd als in Utrecht. De Partij voor de Dieren-fractie is van mening dat deze praktijken ineffectief en dieronvriendelijk zijn en pleit voor een onderzoek naar alternatieven.

Leren van andere steden

De Partij voor de Dieren zou in het kader van deze recente ontwikkelingen graag duidelijkheid willen krijgen over de mogelijkheden om een effectief duivenbeleid te voeren in Amsterdam. In Gouda en Rotterdam, maar ook in Duitse steden, worden er bijvoorbeeld duiventillen ingezet om diervriendelijk om te gaan met deze medebewoners.[3] De voordelen van duiventillen die worden genoemd in onderzoeken zijn talrijk. De uitwerpselen van de dieren kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk opgeruimd worden, de dieren zijn gezonder en daardoor minder bevattelijk voor ziektes en gewonde duiven kunnen gemakkelijker verzorgd worden.[4] Een voerverbod in combinatie met het toepassen van duiventillen lijkt bovendien een zeer effectieve combinatie. Er is echter ook een vrees dat duiventillen leiden tot overlast voor de omgeving. Meer inzicht in de verschillende ervaringen is dus nodig om tot een goede afweging te komen. De Partij voor de Dieren-fractie hoopt dat hier snel duidelijkheid over kan komen.


[1] https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/6f84fb18-a867-4243-b766-1a7003831c0c?documentId=9ad051e3-cc86-43ab-8718-e7d726b6c262&agendaItemId=74aef0e5-0add-441e-b6d1-621b3a6559b0.

[2] https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3370413/doden-van-duiven-op-utrecht-centraal-ter-discussie-onnodig-of-aanpakken-die-ziekteverspreiders.

[3] https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/duiventillen/; https://www.augsburg.de/umwelt-soziales/umwelt/umweltstadt-augsburg/stadttaubenkonzept; https://www.youtube.com/watch?v=Yxb9Nkxx0yA&t=47s.

[4] https://www.eurogroupforanimals.org/files/eurogroupforanimals/2022-01/Management%20of%20City%20Pigeons_People%20for%20Animal%20Rights_2021.pdf.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren winnaar TI-NL Integriteitsprijs 2022

De Partij voor de Dieren is de winnaar van de integriteitsprijs voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Amsterdam. Bart Vol...

Lees verder

Partij voor de Dieren Amsterdam wil opheldering over de kosten van de zeesluis bij IJmuiden

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren stelt vragen aan het college na onderzoek van NH-Nieuws naar de nieuwe zeesluis bij IJm...

Lees verder