Partij voor de Dieren vraagt spoed­debat aan over mili­eu­ver­gunning AEB


16 september 2020

De Partij voor de Dieren vraagt een spoeddebat aan over de nieuwe problemen bij het AEB. De milieuvergunning van de omstreden AEB-biomassacentrale blijkt niet in orde en hierdoor is een extra miljoeneninvestering nodig in het noodlijdende bedrijf. De gemeente Amsterdam is honderd procent eigenaar van het AEB.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “Het debacle met de AEB-biomassacentrale is groot. Nu blijkt weer de milieuvergunning niet te deugen en zijn er miljoenen meer nodig. En dat voor een biomassacentrale, die Amsterdam niet duurzaam gaat verwarmen door het verstoken van bomen! De gemeente Amsterdam is 100% eigenaar van het AEB en deze nieuwe ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de gemeentefinanciën. Het is noodzakelijk dat er voor raadsleden en Amsterdammers transparantie komt. Daarnaast moet de vraag beantwoord worden waarom de biomassacentrale van start is gegaan zonder aan de voorwaarden van de benodigde milieuvergunning te voldoen.”

Rechtszaak AEB
In het Financieel Dagblad van 15 september is duidelijk geworden dat er grote, nieuwe problemen aan het licht zijn gekomen bij het AEB. Bij de zitting van de rechtbank blijkt dat de milieuvergunning voor de in juli geopende biomassacentrale niet deugt. Daarnaast moet de biomassacentrale 2 miljoen extra investeren om aan de vergunning te voldoen en zouden de kosten voor stilleggen van de centrale tijdens de reparatie kunnen oplopen naar 18 miljoen euro. Ook de ontwikkelaar heeft nog een vordering van 6,4 miljoen op het AEB.

Gerelateerd nieuws

Amsterdam: met mes en vork de klimaatcrisis te lijf

De Partij voor de Dieren wil dat Amsterdam een leidende rol pakt in het klimaatbestendig maken van het voedselaanbod in de ho...

Lees verder

Talloze mondkapjes zwerven door Amsterdam

Wegwerpmondkapjes zwerven sinds corona door de hele stad rond, met name bij tram-, bus- en metrohaltes en stations. Het zwerf...

Lees verder