Een open brief aan Vunzige Deuntjes en de festi­va­l­in­du­strie


21 oktober 2019

Amsterdam, laat je niet vertrutten. Met die opmerkelijke boodschap plaatste Vunzige Deuntjes een open brief in het Parool. Het festivalklimaat is volgens de organisatie guur geworden. De festivalindustrie kijkt de bewoners van Amsterdam aan, maar wanneer kijken de festivals zichzelf in de ogen? Elke vorm van zelfreflectie mist, zo stelt Johnas van Lammeren (fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren).

Amsterdam heeft twee keer zoveel festivals als Rotterdam en vier keer zoveel als Den Haag. Het gemeentebestuur geeft de festivals zoveel ruimte dat Amsterdammers tureluurs worden van de geluidsoverlast. Elk zomers weekend dreunt er wel ergens een festival of in het ergste geval meerdere tegelijk.

De festivalorganisatie als buurman
Vergelijk het met je bovenburen. Prima als ze een feestje geven. Geen probleem. Maar als je bovenburen elk weekend en urenlang een feestje geven, dan wordt het minder leuk. Zeker als je aanbelt bij de buren met de vraag of het wat zachter kan en ze niet het volume lager zetten, maar boos roepen dat je wel eens wat liever voor de buren mag zijn. Zo mist ook elke vorm van zelfreflectie in de brief van Vunzige Deuntjes.

En die mis ik ook bij andere vertegenwoordigers van de evenementenindustrie. Recent sprak DGTL in bij de gemeenteraad. Toen ik vroeg naar het recordaantal van 800 klachten over geluidsoverlast bij hun festival – de bassen uit Noord waren op de Overtoom te horen – gaf de organisatie niet thuis. Ook de overkoepelende organisatie van evenementenorganisatoren E.V.A. had ‘geen direct antwoord’ op de klachten, maar sprak wel over de afnemende tolerantie voor festivals.

Vergunningen altijd in het nadeel van bewoners
Vunzige Deuntjes produceerde prachtige poëtische zinnen als “Een vergunning is zelden een mislukking. Het is de fotosynthese bij culturele bloei.” In werkelijkheid zijn evenementenvergunningen een hard gelag voor bewoners. De burgemeester verstrekt bijna aan elk evenement een vergunning en in 90% van de gevallen is de vergunning er zo laat dat bewoners niet op tijd een zienswijze of bezwaar kunnen indienen. Met andere woorden: je bezwaar wordt pas behandeld als het festival voorbij is. Daarmee is er een ongelijk spel voor bewoners. Vrijwel elke maand stel ik er vragen over aan het college. Een verbetering is nog niet in zicht.

Miljoenensubsidie aan de evenementenindustrie
Ook betreurden de festivalorganisatoren de kostenstijging van de leges. Echter financiert Amsterdam de evenementenindustrie met miljoenen. Festivals betalen namelijk slechts 16% van de kosten van een vergunning. De Amsterdamse belastingbetaler betaalt het overgrote merendeel (84%), wat in 2019 neerkomt op meer dan 5 miljoen! En dan zijn kosten voor handhaving nog niet eens meegenomen. Bewoners financieren daarmee mee hun eigen overlast.

Parken te grabbel gegooid
Achter de grote festivals zitten multinationals, aandeelhouders en hedgefondsen. Het college verhuurt de stadsparken voor een appel en een ei aan deze organisaties. Zo betaalde The Next Web voor 12 dagen Westerpark gemiddeld slechts 1647 euro per dag! Vind voor dat geld maar eens een concertzaal.

Festivalcollege
Het festivalcollege van D66, GroenLinks, PvdA en SP zet in op nog meer nieuwe evenementenlocaties, zoals Kota Kultura en Noordkust waar honderden extra festivals komen. Veranderingen in parken gebeuren soms op verzoek van festivalorganisatoren, zoals recent is gebeurd in het Martin Luther Kingpark. Het festivalcollege staat volledig in dienst van de evenementenindustrie en heeft het belang van bewoners compleet uit het oog verloren.

Op naar een goede balans tussen festivals en bewoners
De Partij voor de Dieren wil minder evenementen, minder overlast en minder commerciële evenementen in de openbare ruimte. Daar gaan we graag over in gesprek en maken we ons hard voor in de gemeenteraad. We zien een uitnodiging van Vunzige Deuntjes voor de debatavond op 12 december dan ook graag tegemoet. Amsterdam, laat je niet wegdreunen!

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil duurzame dienstreizen

Bij dienstreizen moet de gemeente Amsterdam vaker kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig, vindt de Partij voor de D...

Lees verder

Dringend nodig: meer samenwerking tegen dierenmishandeling

Een ziek bokje in het Amsterdamse Bos, een kat in een kistje bij het grofvuil, een boa constrictor in een vuilniscontainer in...

Lees verder