Partij voor de Dieren wil duurzame dienst­reizen


26 september 2019

Bij dienstreizen moet de gemeente Amsterdam vaker kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig, vindt de Partij voor de Dieren. De partij presenteert een initiatiefvoorstel om bij korte reizen naar steden als Londen en Düsseldorf nooit voor het vliegtuig te kiezen. Doordat jaarlijks honderden dienstreizen plaatsvinden, kan dit de CO2-uitstoot van de gemeente flink omlaag brengen.

Op dit moment kiest de gemeente alleen voor de trein als de treinreis korter dan zes uur duurt, en kunnen er uitzonderingen gemaakt worden om niet nader gespecificeerde redenen. “Dat kan beter,” vindt PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren. “Amsterdam heeft onlangs de klimaatcrisis uitgeroepen. Dan moeten we daar ook naar handelen. Het is niet te verkopen om als gemeente het vliegtuig te pakken naar locaties die prima met de trein te bereiken zijn.”

De Partij voor de Dieren stelt daarom voor om de maximale reisduur voor treinreizen op te rekken naar tien uur en de uitzonderingsmogelijkheden te schrappen. Daarnaast moet er een openbaar reizenregister komen, waarin ook inzichtelijk wordt voor welk vervoermiddel is gekozen en hoeveel CO2-uitstoot daarmee gepaard gaat.

Ook moet de gemeente vaker kiezen voor alternatieven voor dienstreizen, vindt de PvdD. Ieder jaar maken burgemeester, wethouders en ambtenaren vele verre reizen. Zo gingen leden van het college bijvoorbeeld naar Japan, India en Californië. “Reizen naar zulke bestemmingen zorgen voor een uitstoot van 2.000 tot 4.000 kilo CO2 per persoon,” zegt Van Lammeren. “Dan is de trein geen optie, maar Skype wel.”

Gerelateerd nieuws

Amsterdamse JA-JA-sticker van Partij voor de Dieren krijgt landelijke impact

Het bezorgen van ongevraagde reclame behoort in Amsterdam definitief tot de verleden tijd. De rechtbank deed vandaag uitspraa...

Lees verder

Een open brief aan Vunzige Deuntjes en de festivalindustrie

Amsterdam, laat je niet vertrutten. Met die opmerkelijke boodschap plaatste Vunzige Deuntjes een open brief in het Parool. He...

Lees verder