Einde consu­men­ten­vuurwerk Amsterdam?


16 december 2015

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil weten hoe de inwoners van Amsterdam denken over een algemeen vuurwerkverbod. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat als gemeenten een professionele vuurwerkshow organiseren, een meerderheid van de Nederlanders voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren is. Raadslid Johnas van Lammeren is benieuwd hoe de Amsterdammer hier tegenaan kijkt en vraagt het stadsbestuur te lobbyen voor een verbod op consumentenvuurwerk in Amsterdam.

Wat de Partij voor de Dieren betreft wordt het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden, in plaats daarvan kunnen professionele vuurwerkshows georganiseerd worden. Raadslid Johnas van Lammeren: “De meerderheid van de Nederlanders geeft aan een vuurwerkverbod te willen als de gemeente een professionele show organiseert. Amsterdam moet bij de minister aandringen dit mogelijk te maken zodat er een einde komt aan onnodige overlast en Oud & Nieuw een echt feest wordt voor iedereen!”

Groeiend verzet tegen vuurwerk
De roep van de Partij voor de Dieren om een vuurwerkverbod vindt steeds meer weerklank. Onder andere artsen, burgemeesters en politie hebben dit jaar gepleit voor een verbod op consumentenvuurwerk. Nu blijkt uit onderzoek van I&O Research dat ook een meerderheid van de Nederlanders voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren is als gemeenten een professionele vuurwerkshow organiseren. Daarnaast is de steun voor vuurwerkvrije zones gegroeid en ervaart driekwart van alle Nederlanders overlast van vuurwerk zoals lawaai, troep op straat en stress bij huisdieren. De Partij voor de Dieren wil daarom weten hoe de Amsterdammer tegen vuurwerkoverlast aankijkt.

Bekijk de schriftelijke vragen hier.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil vervuilende scooters en brommers weren uit Amsterdam

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft vragen gesteld over de vervuilende brommers en scooters in de stad. Als het aan het ...

Lees verder

Van der Laan ontvangt 10.000 biologische bloembollen

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft gisteren 10.000 biologische bloembollen in ontvangst genomen. Hij kreeg de bollen va...

Lees verder