PvdD wil vervui­lende scooters en brommers weren uit Amsterdam


11 december 2015

De Partij voor de Dieren Amsterdam heeft vragen gesteld over de vervuilende brommers en scooters in de stad. Als het aan het Utrechtse stadsbestuur ligt, komt er in Utrecht een milieuzone waarbij vuile brommers en scooters uit het centrum worden geweerd. De Partij voor de Dieren Amsterdam vraagt het college deze mogelijkheid in Amsterdam ook te bekijken vanwege de enorm schadelijke uitstoot van scooters en brommers.

In Amsterdam zijn erg veel vervuilende brommers en scooters. Een tweetaktscooter stoot gemiddeld tot 2.700 keer meer fijnstof uit dan een bestelbus. Dit is ontzettend slecht voor de luchtkwaliteit in Amsterdam en bovendien schadelijk voor de gezondheid van Amsterdammers.

Recordaantal brommers

Deze week werd bekend dat er een recordaantal brommers en snorfietsen rond rijdt in Nederland: 1.174.802 stuks. Dat is 65 procent meer dan eind 2006 blijkt uit cijfers van de BOVAG en RAI Vereniging. Hierdoor zal de vervuiling door brommers en scooters in steden waarschijnlijk alleen maar toenemen, ten koste van de leefbaarheid.

Tweetaktscooters

De Partij voor de Dieren Amsterdam knokt al jaren tegen tweetakt motoren, ook wel ultrafijnstofkanonnen genoemd. De partij pleitte in 2010 al voor een taks op tweetaktmotoren. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “De vervuiling door tweetaktmotoren moet worden aangepakt. Mensen ademen uitstoot zoals roet in, en kunnen hier ziek van worden. Als vervuilende scooters en brommers in een deel van Amsterdam geweerd kunnen worden is dat goed voor de luchtkwaliteit.” Van Lammeren vraagt aan het college of gekeken kan worden naar mogelijkheden voor een milieuzone voor vervuilende scooters en brommers in Amsterdam.

Gerelateerd nieuws

Actie nodig tegen plasticsoep in Amsterdamse grachten

Uit recent onderzoek bleek dat in Amsterdamse wateren vele malen hogere concentraties fijne plastic deeltjes aanwezig zijn da...

Lees verder

Einde consumentenvuurwerk Amsterdam?

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil weten hoe de inwoners van Amsterdam denken over een algemeen vuurwerkverbod. Uit onder...

Lees verder