Van der Laan ontvangt 10.000 biolo­gische bloem­bollen


7 januari 2016

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft gisteren 10.000 biologische bloembollen in ontvangst genomen. Hij kreeg de bollen van webshop Natural Bulbs, handelsbedrijf Jub Holland en de Partij voor de Dieren. De partij maakte het onlangs mogelijk dat de gemeente Amsterdam alleen nog maar gifvrije bloemen inkoopt.

Door de overstap worden voortaan alleen nog biologische bloemen in de openbare ruimte geplaatst. Momenteel zijn het vooral nog bloemen uit de ouderwetse bollenteelt. De gemeente Amsterdam is de eerste die overstapt op moderne biologische bloemen. PvdD-leider Johnas van Lammeren in de hoofdstad is verheugd. “Dit is pure winst omdat bij biologische teelt geen landbouwgif gebruikt wordt en we gaan ervan uit dat na Amsterdam meer gemeenten zullen volgen. Dit zou een omslag in de sierteelt betekenen en daardoor zal de vraag en het aanbod van de biologische en dus gifvrije bollenteelt een snelle groei doormaken. Waardoor biologische bollen ook makkelijker in bloemenstallen te koop zijn."

Burgemeester Van der Laan groeide zelf op in de Bollenstreek en heeft de bloembollen in ontvangst genomen. “Ik ben trots op Amsterdam als vooruitstrevende stad en blij met de erkenning vanuit het veld. Deze gift is een mooi gebaar en door de bloembollen in de stad te planten zal de stad meer kleur krijgen.”

Amsterdam zal als pionier de teelt van biologische bollen een enorme impuls geven, aangezien er in Amsterdam jaarlijks miljoenen bloembollen geplant worden. Op dit moment is slechts 0.1% van de bollenteelt biologisch. Verder is de overstap goed voor het milieu, de biodiversiteit en de bijenstand. Van Lammeren: "Iedereen die er een beetje verstand van heeft, weet dat de bijen van groot belang zijn om de biodiversiteit van de stad overeind te houden. Zij leven van nectar en staan al jaren onder druk vanwege de giftige pesticiden in de bloemen. Nu de slag naar biobloemen wordt gemaakt, kunnen de bijen dit voorjaar ook weer ademhalen."

Gerelateerd nieuws

Einde consumentenvuurwerk Amsterdam?

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil weten hoe de inwoners van Amsterdam denken over een algemeen vuurwerkverbod. Uit onder...

Lees verder

Verlaag voedselaanbod bij Schiphol

Schiphol geeft aan dat het aantal vogelbotsingen vorig jaar voor het eerst in tijden is gestegen. Dit terwijl er continue gan...

Lees verder