Partij voor de Dieren winnaar TI-NL Inte­gri­teits­prijs 2022


14 maart 2022

De Partij voor de Dieren is de winnaar van de integriteitsprijs voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Amsterdam. Bart Vollebergh van Transparency International Nederland reikte de prijs uit aan lijsttrekker Johnas van Lammeren. “Met hun initiatief tot een lobbyregister en actieve rapportage bij voorstellen geeft de Partij voor de Dieren een impuls aan transparantie en integriteit in de gemeente Amsterdam”, constateerde Vollebergh bij de uitreiking.

Lijsttrekker Johnas van Lammeren was blij de prijs in ontvangst te nemen. “Partij voor de Dieren staat voor eerlijke politiek en transparantie. We zijn enorm vereerd dat we deze integriteitsprijs winnen. Het is erkenning voor onze jarenlange inzet tegen lobby in achterkamertjes. Een stuitend voorbeeld hiervan is dat in Amsterdam Shell en Schiphol onze duurzaamheidsagenda bepalen. Daarom staat integriteit ook prominent in ons verkiezingsprogramma. Wij strijden voor lobby eruit, burger erin."

Lobby op lokaal niveau
Uitdagingen rondom het thema integriteit spelen in grote en kleine gemeenten, maar het komt door de drukte van alledag vaak op de achtergrond terecht. Daarom heeft TI-NL de integriteitsprijs in het leven geroepen. TI-NL onderzoekt voor de prijs alle verkiezingsprogramma's van de lokale politieke partijen.
Het integriteitsbewustzijn op het lokale niveau kan wel een boost gebruiken. Zo publiceerde de Volkskrant recent een artikel over de rol van lobbyisten in beïnvloeding van de lokale politiek. Hier komt naar voren dat ook op gemeentelijk niveau stevig wordt gelobbyd. Van de ondervraagde raadsleden gaf 59 procent aan weleens benaderd te zijn door lobbyisten. Het is van belang dat raadsleden en het college van B&W hier transparant over zijn. Zeker gezien het toenemende aantal taken (decentralisatie) die de laatste tijd zijn overgeheveld. Lobbyen op het lokale niveau zal daardoor toenemen.

Rapport Integriteitsprijs 2022
Voor de integriteitsprijs is gekeken in hoeverre partijen op het lokale niveau maatregelen ter bevordering van integriteit in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen. Dit jaar keken wij naar de gemeente Amsterdam. De Partij voor Dieren onderscheidt zich van andere partijen door te pleiten voor een openbaar, gemeentelijk lobbyregister. Meer weten over integriteit in de verkiezingsprogramma's in de gemeente Amsterdam? Lees het volledige rapport hier!

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

De energiecrisis is een systeemcrisis

‘Amsterdam gaat van het gas af’ was vier jaar de slogan van het stadsbestuur. En inderdaad: we moeten in deze klimaatcrisis z...

Lees verder

Een diervriendelijk duivenbeleid voor Amsterdam

Raadslid Anke Bakker wil dat er wordt onderzocht hoe de stad duifvriendelijker kan worden. Dit deed zij naar aanleiding van e...

Lees verder