Amster­damse ozb mogelijk afhan­kelijk van ener­gie­label


15 juli 2016

Op voorstel van de Partij voor de Dieren heeft de voltallige gemeenteraad, met uitzondering van de VVD en CDA, ingestemd om de onroerendezaakbelasting (ozb) te vergroenen. De mogelijkheden om de ozb te koppelen aan het energielabel van een woning worden onderzocht door wethouder Udo Kock (D66) van Financiën.

Door minder belasting voor een energiezuinig huis te betalen wordt het aantrekkelijker voor huiseigenaren en verhuurders om hun woning te verduurzamen. “We strijden al jaren om de belastingen te vergroenen,” aldus Partij voor de Dieren voorman Johnas van Lammeren. “Als huiseigenaren beloond worden voor een energiezuinige woning is dat een goede stimulans om huizen te verduurzamen. Nu is het probleem dat huurders de energierekening betalen, omdat een verhuurder geen profijt heeft van het isoleren van het huis. Met deze maatregel profiteren zowel de huurder als de verhuurder.”

Door de ozb te koppelen aan het energielabel van een huis kunnen de woningen met groene energielabels een voordeel krijgen. Eigenaren van woningen met een laag energielabel betalen meer. Zo blijven de ozb-inkomsten voor de gemeente gelijk maar worden investeringen door huiseigenaren beloond. Eigenaren die niet direct een goede isolatie kunnen financieren, kunnen een beroep doen op de energielening die eerder op initiatief van de Partij voor de Dieren tot stand kwam.

De ozb wordt op dit moment alleen berekend op basis van de geschatte waarde van een pand. Door het voorstel van de Partij voor de Dieren gaat Amsterdam onderzoeken hoe ook het energielabel in deze berekening kan worden meegenomen.

Gerelateerd nieuws

Diervriendelijke kinderboerderijen in Amsterdam

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil dat alle Amsterdamse kinderboerderijen voldoen aan de dierenwelzijnseisen uit het Kind...

Lees verder

Maximale geluidsbelasting festivals bij bron vastleggen

Een voorstel van de Partij voor de Dieren om bij festivals geluidsnormen bij de bron vast te leggen is afgelopen donderdag un...

Lees verder