De Partij voor de Dieren stuurt aan op een verbod op puppy-yoga


26 maart 2024

Begin dit jaar opende Puppies & Yoga Amsterdam de deuren in onze stad, afkomstig van een Frans bedrijf die yogasessies met puppy’s aanbiedt. Bij ons stroomden de bezorgde berichten binnen. Een reportage van Radar bevestigde deze zorgen. Hieruit bleek dat de puppy’s acht uur per dag werken en constant worden gewekt, wat schadelijk is voor hun gezondheid. Judith Krom trok daarom aan de bel en wendde zich tot de wethouder. De gemeente Amsterdam zoekt nu naar een manier om het nu al omstreden fenomeen ‘puppy-yoga’ te verbieden in de stad.

“We hebben toch allemaal betaald?”
Dat puppy-yoga niet zo schattig is als het lijkt, blijkt uit een reportage van Radar, waarin zij undercover naar een yogales met puppy’s toe zijn gegaan. Uit de undercoveractie blijkt dat de yogastudio de pups 8 uur per dag, soms meerdere dagen achter elkaar, laat werken. De Dierenbescherming waarschuwt dat zulke lange dagen erg slecht zijn voor de pups. Zij horen het grootste deel van de dag, zo’n 20 uur, te slapen. Van een half uurtje inspanning moeten puppy’s al uren bijkomen en bijslapen. In de yogastudio worden zij echter constant weer gewekt. Voor de pups is dit stressvol en overprikkelend. Het lange wakker moeten blijven kan ook zorgen voor het ontwikkelen van gedragsproblemen.

De puppy’s werken dus het hele weekend door en komen nooit aan hun 20 uur slaap per dag, zo constateert Radar. Ze melden trillende en brakende puppy’s. Undercoverbeelden laten zien dat de puppy’s tegen hun zin in op worden gepakt. “Ik vind het zielig om ze eraf te halen,” zegt de undercover yogadocent tegen een ander. “We hebben toch allemaal betaald?”, is het antwoord, waarna de slapende puppy opgepakt en verplaatst wordt. De Dierenbescherming is hier duidelijk over: dit is een context waarin je puppy’s niet hoort te plaatsen.

Aansturen op een verbod
Voor Judith genoeg redenen om deze bizarre vorm van yoga aan te kaarten, dus richtte zij zich tot de wethouder. “Ik ga de wethouder niet vragen of hij dit ook onwenselijk acht, want daar ga ik van uit, maar ik wil wel weten wat wij kunnen als gemeente. In de concept Agenda Dieren is te lezen dat met betrekking tot sport de gemeente negatieve invloeden waar dieren die in sport betrokken zijn wil minimaliseren. Mijn vraag is dan ook: is de wethouder bereid om te bekijken wat hier mogelijk is? En wil hij in gesprek met deze studio om ons standpunt duidelijk te maken?”

De vragen van Judith mochten op antwoorden van maar liefst twee wethouders rekenen. De vervangend wethouder Dierenwelzijn, Groot Wassink: “Ik heb hier ook met afgrijzen naar zitten kijken. Ik vond het ook onwenselijk en ik snap de gevoelens van de Partij voor de Dieren hieromtrent heel goed. Ik zal echt goed kijken hoe we hiermee verder kunnen."
Wethouder Sport, Mbarki, kwam tot de conclusie dat hondenyoga geen sport is. En daarom is het ingewikkeld wat de vergunning betreft. Maar hij bood ook hoop voor de dierenvrienden in Amsterdam. De stad heeft namelijk een beleid over dierenwelzijn en daar horen plichten en rechten bij. “We moeten kijken of je niet-meldingsplichtige activiteiten meldingsplichtig kan maken. Die verkenning loopt nu. Het is een invalshoek die zou kunnen werken.”

Meer bekijken:

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Succes: bomen langs de Korte Muiderweg in Weesp krijgen een tweede kans!

In Weesp dreigen er 57 volwassen bomen te worden gekapt bij de herprofilering van de Korte Muiderweg. Dankzij een aangenomen ...

Lees verder

Blijvend verzet tegen het nieuwe Meervaart Theater in het water

Op 16 maart voegde de Partij voor de Dieren zich bij het zoveelste protest van omwonenden tegen het nieuwe Meervaart Theater ...

Lees verder