Coali­tie­par­tijen stemmen na draai in met ongewilde parkeer­garage


Groen­Links en PvdA laten Amster­dammer in de steek

19 september 2018

Na een opvallende draai hebben GroenLinks en PvdA de doorslag gegeven voor de bouw van de ongewilde en overbodige Willibrordusgarage. De partijen stemden tegen een voorstel van de Partij voor de Dieren om de garage te stoppen. Eerder waren zij nog tegen de garage.

Met de nieuwe samenstelling van de gemeenteraad verwachtte de PvdD een meerderheid te vinden tegen de aanleg van de garage, maar de nieuwe collegepartijen veranderden van gedachten. “De Partij voor de Dieren wilde nu een punt zetten achter deze omstreden plannen,” legt raadslid Jennifer Bloemberg uit. “De bewoners zijn tegen, de luchtkwaliteit zal erop achteruit gaan en er wordt meer verkeer in de wijk verwacht.” Deze week werd bovendien duidelijk dat de gloednieuwe nabijgelegen Albert Cuypgarage grotendeels leegstaat.

De aanleg van de Willibrordusgarage gaat bijna 25 miljoen euro kosten. Vragen over de exploitatiekosten en –verliezen van parkeergarages die PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren in 2017 stelde, zijn nog steeds niet beantwoord. In plaats van meer auto’s de stad in te lokken met garages zet de Partij voor de Dieren liever in op meer P+R mogelijkheden aan de rand van de stad.