Boom moet weg voor bredere stoep Artis


Bewoners en Partij voor de Dieren trekken aan de bel

5 maart 2021

Een beeldbepalende boom uit de Hoofdbomenstructuur moet wijken voor een ruimere entree van Artis. Buurtbewoner Bo Jellema en raadslid Anke Bakker van de Partij voor de Dieren trekken aan de bel bij de gemeente Amsterdam die de vergunning veel te makkelijk heeft verstrekt. De bezwaarperiode loopt nog.

Met het weghalen van deze boom wordt het monumentale stadsgezicht op de Plantage Middenlaan vernield. Een onderbreking van deze bomenrij doet onherstelbare afbreuk aan de karakteristieke en eeuwenoude bomenrij. Gaat het college zo onzorgvuldig om met de ‘groene loper van de stad’? Bovendien is een ruimere entree volgens de Partij voor de Dieren überhaupt geen goede reden om een boom te verwijderen. Als we hiermee akkoord gaan, zien we het al gebeuren dat er straks andere ondernemers lukraak een boom willen kappen of verplaatsen voor meer ruimte op hun stoepje”, zegt raadslid Anke Bakker ontstemd over de gang van zaken.

Bewoners roepen Artis op tot behoud boom
Bewoner Bo Jellema: “De ingang van Artis is eeuwenoud en de boom staat er ook al jaren. De ruimte is krap in Amsterdam, maar laten we in vredesnaam de bomen die we hebben ook behouden. Artis moet haar entree gewoon anders ontwerpen, waarbij ze niet de halve stoep innemen ten koste van een boom en het aangezicht van deze monumentale straat verminken. We willen geen gapend gat in de Plantage Middenlaan!”

Boom niet verwijderen voor behandeling bezwaren
Belanghebbenden kunnen tot en met 18 maart bezwaar indienen, maar op 23 maart verwijdert de gemeente de boom al. Dan zijn de bezwaren nog niet behandeld. Anke Bakker: “Hoe serieus neemt de gemeente de belangen van bewoners en onze prachtige Amsterdamse bomen dan? Ik roep verantwoordelijk wethouder Ivens op om de boom te behouden op deze plek en inhoudelijk te luisteren naar de bezwaren van bewoners en de gemeenteraad.”

De Partij voor de Dieren dient vandaag schriftelijke vragen in.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Bomen kappen voor evenemententerrein in Noorderpark?!

Waardevolle bomen kappen voor een evenemententerrein: het zijn de absurde plannen van het 'groenste college ooit' voor het No...

Lees verder

Groot draagvlak in Amsterdamse gemeenteraad voor inzet op proefdiervrije innovatie

Op initiatief van de Partij voor de Dieren dienen vandaag tien politieke partijen samen een motie in om als gemeente de ontwi...

Lees verder