Bomen kappen voor evene­men­ten­terrein in Noor­derpark?!


Festi­va­li­sering van Amsterdam slaat door

23 februari 2021

Waardevolle bomen kappen voor een evenemententerrein: het zijn de absurde plannen van het 'groenste college ooit' voor het Noorderpark. Op 27 februari protesteerden bewoners terecht tegen deze afbraak van de natuur in Noord. De Partij voor de Dieren heeft zich onophoudelijk tegen deze plannen verzet in de gemeenteraad.

Raadslid Anke Bakker: "Het college kiest telkens weer voor festivals in plaats van voor de natuur. Is het niet vreemd dat het college met een tekort aan groene ruimte al onze stadsparken verpatst aan evenementen en in de zomer afsluit voor Amsterdammers die in de buurt wonen? In het Noorderpark worden nu zelfs bomen gekapt voor de aanleg van een evenemententerrein. Let wel: met geld dat voor groen is bedoeld!"

Noorderpark
Het college wil een nieuw evenemententerrein in het Noorderpark met daarbij ruimte voor een terras, midden in het juist ruigere deel van het park tussen de kikkerpoelen. Het college kiest voor verharding, drainage en verlichting in plaats van voor vergroening.
"Wij willen het ruigere groen en de bomen hier laten staan en deze herinrichting achterwege laten. Straks rijden er vrachtwagens van 12 meter lang voor evenementen door het Noorderpark", aldus Anke Bakker.

Dance-evenementen
"Het stadsdeel belooft de omwonenden nu dat er geen dance-evenementen komen. Die belofte is ook gedaan aan bewoners van de Tuinen van West, maar de burgemeester heeft daar recent een streep doorgezet. Wordt aan de bewoners van Noord nu ook een loze belofte gedaan?", vraagt fractievoorzitter Johnas van Lammeren zich af.

Zorgen om Noorderpark bij Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren maakt zich al langere tijd zorgen om het Noorderpark en heeft meerdere keren schriftelijke vragen aan het college gesteld over de plannen. Ook dienden we een amendement in, zodat groengelden niet gebruikt mogen worden voor evenemententerreinen en dienden we samen met Denk en Bij1 de motie 'Geen evenemententerrein in het Noorderpark' in. Helaas was er bij de meerderderheid van de gemeenteraad, waaronder GroenLinks, PvdA, D66 en SP, geen politieke steun.

Lees ook: Groen­visie: toene­mende drukte in het Amster­damse groen

Gerelateerd nieuws

Haas en konijn op Rode Lijst bedreigde diersoorten

Het gaat in Nederland niet goed met de haas en het konijn. De populaties hazen en konijnen zijn sinds de jaren vijftig met me...

Lees verder

Boom moet weg voor bredere stoep Artis

Een beeldbepalende boom uit de Hoofdbomenstructuur moet wijken voor een ruimere entree van Artis. Buurtbewoner Bo Jellema en ...

Lees verder